Pápež venoval víkend Sýrii, do Vatikánu prišlo 100-tisíc pútnikov

Pápež František viedol v sobotu večer na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne modlitbu za mier v Sýrii a ďalších krízových oblastiach sveta.

08.09.2013 13:35
Pápež Foto: ,
Pápež počas modlitieb za Sýriu.
debata (11)

Na vigílii sa podľa odhadov zúčastnilo približne 100-tisíc ľudí, nielen veriacich kresťanov, ale aj predstaviteľov ďalších vyznaní, vrátane moslimov. Podľa pápeža je možné neísť cestou vojny, ale snažiť sa o mier a zmierenie. „Vojna je vždy prehrou ľudstva,“ zdôraznil.

Pápež už skôr vyzval veriacich, aby sobotu zasvätili modlitbám a pôstu na protest proti vojenskému riešeniu sýrskej krízy. „Nech sa po celej Zemi zdvihne silné volanie po mieri,“ odkázal pontifik miliarde katolíkov, ďalším kresťanom, stúpencom iných vyznaní i neveriacim. „Mier je dobrom, ktoré prekonáva všetky prekážky, pretože je to dobro pre celé ľudstvo,“ napísal ešte v piatok na Twitteri.

Pápež František odmietol chystaný vojenský zásah proti Sýrii aj v nedeľu počas svojho pravidelného príhovoru pútnikom. Odsúdil takzvanú obchodnú vojnu za účelom predaja zbraní a ich šíreniu. Zároveň vyzval svetových predstaviteľov, aby našli „spravodlivé riešenie bratovražedného konfliktu“, ktorý v Sýrii zúri už dva roky.

Chlapec so sýrskou vlajkou vo Vatikáne, kde sa... Foto: SITA/AP, Riccardo De Luca
Vatican Syria Chlapec so sýrskou vlajkou vo Vatikáne, kde sa v sobotu zišlo 100-tisíc ľudí, aby sa s pápežom Františkom modlili za mier v Sýrii.

František pred podľa AFP mimoriadne veľkým davom na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne požiadal kresťanov, aby sa vzdali násilia a zároveň bojovali proti zlu. „To znamená okrem iného odmietnuť bratovražednú nenávisť a lož, ktoré sa používajú na násilie vo všetkých formách, na šírenie zbraní a na ich nelegálny predaj,“ povedal.

Pápež sa stavia proti plánom pre vojenský útok proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktoré zvažujú Spojené štáty a Francúzsko v odvete za použitie chemických zbraní, ktoré sýrskej vláde pripisujú. Pápež sa ale obáva, že intervencie povedú k ešte horším masakrom. František poslal aj list svetovým štátnikom na summite G20 v Petrohrade, v ktorom ich „z hĺbky srdca“ zaprisahal, aby sa zriekli vojenského zásahu v Sýrii.

O týždeň skôr, 1. septembra, pápež na vatikánskom centrálnom námestí použitie chemických zbraní v Sýrii dôrazne odsúdil. „Boží súd a súd histórie zváži naše činy. Pred ním niet úniku, " vyhlásil zvyčajne mierny František. "Vojna plodí vojnu! Násilie plodí násilie!“

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #Sýria