V Británii sa údajne tajne liečia tri obete chemického útoku

Do Británie tajne dopravili na vyšetrenie niekoľko ľudí, ktorí sa minulý mesiac na východe Damasku otrávili pri chemickom útoku. Oznámil to v nedeľu britský denník Sunday Times s odvolaním sa na informácie sýrskych exilových kruhov v Londýne. Pri testoch troch osôb vraj boli zistené stopy smrtiaceho sarínu.

08.09.2013 15:20
Londýn Foto:
Londýn
debata (10)

Známky prítomnosti sarínu v tele obetí podľa britského denníka poskytli Londýnu dôkazy o tom, že 21. augusta bola na predmestí sýrskeho hlavného mesta skutočne použitá otravná látka. Britská vláda plánuje dôkazy použiť na podporu svojich argumentov pre ozbrojený úder proti armáde sýrskeho prezidenta Bašara Asada.

O dôkazoch použitia sarínu hovoril britský premiér David Cameron koncom minulého týždňa na summite skupiny G20 v Petrohrade. Británia zhodne s Bielym domom tvrdia, že útok si vyžiadal životy viac ako 1 400 ľudí.

Podľa denníka Daily Mail je stav približne troch Sýrčanov dopravených do Británie stabilný, v starostlivosti britských lekárov zostanú až do uzdravenia. Ministerstvo zahraničných vecí Spojeného kráľovstva odmietlo správu o ich pobyte v Londýne potvrdiť.

Britský parlament sa pri hlasovaní koncom augusta vyslovil proti účasti krajiny na prípadnom trestnom útoku proti sýrskej armáde, ktorá by podľa Bieleho domu mala chemický útok na svedomí. Podľa prieskumu, ktorého výsledky v nedeľu zverejnil denník Sunday Telegraph, ozbrojenú akciu schvaľuje len pätina Britov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Veľká Británia #Sýria #sarín