Voľby v Moskve vyhral Sobjanin, podľa Navaľného boli sfalšované

Voľby moskovského starostu vyhral doterajší šéf metropoly Sergej Sobjanin, blízky spolupracovník prezidenta Vladimira Putina.

08.09.2013 21:07 , aktualizované: 09.09.2013 07:20
Sobjanin Foto: ,
Voľby zrejme vyhral doterajší primátor Moskvy Sergej Sobjanin.
debata (7)

Oznámila to po sčítaní všetkých hlasov odovzdaných v nedeľňajšom prvom kole hlasovania moskovská volebná komisia. Sobjaninov hlavný opozičný vyzývateľ Alexej Navaľnyj ešte v noci po zverejnení čiastkových výsledkov odmietol uznať úspech súpera a hovorí o podvode.

Úradujúci moskovský starosta má po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okrskov 51,37 percenta hlasov. Na zvolenie hneď v prvom kole je potrebná nadpolovičná väčšina odovzdaných hlasov. Na druhej priečke skončil s 27,24 percentami hlasov Alexej Navaľnyj, opozičný bloger a vodca protirežimných protestov z minulého roka. Pre Sobjanina hlasovalo 1,193 milióna Moskovčanov, pre jeho súpera 632 697 ľudí. Starosta pripustil, že ho Navaľného výsledok „úplne prekvapil“, pretože prieskumy sprvu súperovi sľubovali len päť percent hlasov. Zdôraznil však, že vyhral poctivo.

Tretiu priečku zaujal podpredseda ruských komunistov Ivan Melnikov s 10,69 percentami hlasov, nasledovaný predákom mimoparlamentnej liberálnej strany Jabloko Sergejom Mitrochinom (3,51), kandidátom nacionalistov Michailom Děgťarjovom (2,86) a uchádzačom z radov menšej, formálne opozičnej, ale často prokremelskej strany Spravodlivé Rusko Nikolajom Levičevom(2,79 per­centa).

Hlasovať prišla len necelá tretina Moskovčanov, 32 percent. Pred desiatimi rokmi – kým prezident Vladimir Putin priame voľby načas zrušil – volili starostu takmer tri pätiny voličov. Sám Navaľnyj ešte v noci odmietol uznať výsledky, ktoré považuje za sfalšované. " Som absolútne presvedčený, že Sobjanin získal menej ako 50 percent. Vyzývam Kremeľ usporiadať druhé kolo volieb," povedal stanici Echo Moskvy. Podľa kandidátovho volebného štábu Navaľnému „ukradli hlasy“ hlavne pri hlasovaní do prenosných urien, a tak sa chce domáhať ich prepočítania. Očakáva sa, že tieto požiadavky zaznejú aj na podvečernej povolenej demonštrácii Navaľného prívržencov. Volebná komisia však tvrdí, že žiadne sťažnosti nedostala a prepočítavať výsledky nemieni.

V prenosných urnách skončilo viac ako 100 000 hlasov a pozorovatelia nevylučujú, že tu mohlo dôjsť k podvodom.

„Zložili sme skúšku z čistoty a čestnosti volieb, " zdôraznil naopak Sobjanin a vyzval súpera "nerozdeľovať mesto“ a „nestavať ľudí proti ľuďom“ . "Ak ti to nevyšlo, je samozrejme možné dokazovať svoje na pochodoch a demonštráciách, ale sotva je to konštruktívne, " odkázal svojmu súperovi.

Liberálny denník Vedomosti v úvodníku označil moskovské voľby za „skoro ozajstné“, pretože na rozdiel od minulosti sa objavili skutoční súperi. A Navaľnyj sa stal nespochybniteľným vodcom opozície.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #primátor #Rusko #Vladimir Putin #Sergej Sobjanin