Obamova ofenzíva sa začne v televízii

Americký prezident Barack Obama v pondelok chystá mediálnu ofenzívu na podporu zásahu v Sýrii, s ktorým väčšina americkej verejnosti podľa prieskumov verejnej mienky nesúhlasí.

09.09.2013 05:00
USA, Sýria, banner, Times Square Foto: ,
O aktuálnej situácii v Sýrii informuje aj banner na newyorskom Time Square.
debata (31)

Večer miestneho času, teda po polnoci SELČ, budú prezidentove rozhovory so spravodajskými moderátormi vysielať všetky veľké americké televízie, informoval Biely dom. Obama chystá kampaň v čase, keď začína Kongres rokovať o schválení intervencie.

Rozhovory s tromi celoamerickými sieťami ABC, CBS a NBC, rovnako ako s poprednými káblovými spravodajskými kanálmi CNN a Fox News a pre verejnú televíziu PBS nakrúti Obama počas pondelka. Vysielať sa budú počas hlavného večerného spravodajského programu.

Obama v sobotu v rozhlase vyzval členov Kongresu, aby nestrkali hlavu do piesku pred faktom, že sýrsky režim použil chemické zbrane proti svojmu obyvateľstvu a žiadal, aby podporili jeho zámer podniknúť proti Sýrii ozbrojený zásah. O schválenie vojenskej intervencie v Sýrii bude od pondelka rokovať plénum oboch komôr Kongresu.

Bild: Asad chemický útok nenariadil

Augustový chemický útok v Sýrii nenariadil prezident Bašar Asad, ako to tvrdí americká vláda. Vyplýva to zo zistení nemeckej tajnej služby, ktoré v nedeľu zverejnil denník Bild am Sonntag. Podľa jeho informácií sa sily lojálne prezidentovi dlhé mesiace snažili získať jeho povolenie na použitie chemických zbraní proti povstalcom, no kladné stanovisko neprichádzalo. Preto útok zrejme nebol Asadom nariadený, uvádza sa v citovanej správe.

Podobné informácie v nedeľu priniesla aj americká televízia CBS. Podľa Charlieho Rosa, jej korešpondenta v Sýrii, ktorý urobil s kritizovaným americkým prezidentom rozhovor, Asad o útoku „nevedel a nemá s ním nič spoločné“. Televízia zdôraznila jeho slová, že neexistuje dôkaz o „ním použitom chemickom arzenále voči svojmu ľudu“. Kompletný rozhovor so sýrskym prezidentom, v ktorom poukázal na zlé skúsenosti Američanov so zapojením sa do konfliktov na Blízkom východe, by CBS mala zverejniť v pondelok.

Šéf americkej diplomacie John Kerry pred večernou schôdzkou so šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom v Londýne k Asadovým tvrdeniam len poznamenal, že „dôkazy hovoria samé za seba“.

McDonough: Na potvrdenie Asadovej viny stačí zdravý rozum

Personálny šéf Bieleho domu Denis McDonough v nedeľu vyhlásil, že na stanovenie zodpovednosti sýrskej vlády za chemický útok nie sú potrebné „dôkazy mimo všetku pochybnosť“, ale stačí na to „zdravý rozum“. Poukázal pritom na drastické zábery kŕčovito dáviacich ľudí urobené bezprostredne po útoku, ktoré tento víkend odvysielala americká spravodajská televízia CNN.

McDonough v nedeľňajších vystúpeniach v amerických televíziách pripustil, že vojenská akcia by mohla zavliecť Spojené štáty do brutálnej sýrskej občianskej vojny a ohroziť odvetným útokom ich spojencov, predovšetkým Izrael. Dodal ale, že USA „majú plány pre každú eventualitu a my na to budeme pripravení“.

Na otázku, či Obama ukáže priame spojenie medzi Asadom a chemickými útokmi McDonough povedal, že spojenie je zrejmé. „Tento materiál bol použitý na východnom predmestí Damašku, ktoré už nejaký čas ovláda opozícia. Dopravili ich tam rakety – rakety, o ktorých vieme, že nimi Asadov režim disponuje, a nemáme dôkazy, že by ich mala opozícia,“ povedal.

"Videli som na videozáberoch dôkaz výsledkov týchto útokov. To všetko vedie k presvedčivému testu na základe zdravého rozumu aj bez ohľadu na spravodajské informácie, že za tým stojí (Asadov) režim … Z toho, čo vieme a čo hovorí test zdravého rozumu, plynie, že je za to zodpovedný, "uviedol McDonough.

Portál týždenníka Spiegel v stredu citoval zo správy Spolkovej spravodajskej služby (BND), ktorá predpokladá, že použitie chemického arzenálu chcel sýrsky režim. Ten plánoval podobne ako v predchádzajúcich mesiacoch vystrašiť povstalcov, no dávky smrtiaceho plynu boli príliš vysoké, čo vyústilo do výnimočne vysokého počtu obetí, tvrdí BND.

Chemické zbrane sú za červenou čiarou

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité 21. augusta a vyžiadali si stovky životov. Hovorí sa preto o útoku, ktorý okrem USA podporujú najmä Francúzsko a Turecko. Opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Jednoznačnú podporu spomedzi veľkých krajín odmietli vysloviť aj Nemecko, Taliansko či Poľsko.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Spojené štáty #Barack Obama #ozbrojený zásah