Autor unikátneho obrazu potvrdený, namaľoval ho Van Gogh

Predstavitelia Van Goghovho múzea v Amsterdame potvrdili, že obraz s názvom Zonsondergang bij Montmajour (v preklade Západ slnka v Montmajour) namaľoval slávny Vincent van Gogh.

09.09.2013 16:28
Netherlands Van Gogh Foto: ,
Obraz s názvom Západ slnka v Montmajour, ktorý objavili v Nórsku, predstavili verejnosti vo Van Goghovom múzeu v Amsterdame.
debata

Dielo, ktoré našli v Nórsku v podkroví nemenovaného vlastníka, sa doteraz nepodarilo identifikovať sčasti preto, lebo ho autor nepodpísal. Uviedol to riaditeľ múzea Axel Rueger, ktorý sa tiež vyjadril, „že takýto nález sa podarí len raz za život“.

Odborníci potvrdili originalitu diela podľa rôznych znakov, štýlu a materiálov, ktoré maliar použil. Teio Meedendorp povedal, že jemu a tímu vedcov sa podarilo potvrdiť pravosť diela vďaka novým technológiám a dvojročnému skúmaniu, pri ktorom našli odpovede na všetky kľúčové otázky dokazujúce, že stratená maľba má viac ako sto rokov.

Ide o prvé van Goghovho plátno, ktoré objavili od roku 1928. Dielo, ktorého najväčšia časť znázorňuje hustý porast zo stromov a kríkov, vzniklo pravdepodobne 4. júla 1888. Dokazuje do list, ktorý napísal maliar svojmu bratovi Theovi.

Van Gogh v liste opisuje obraz a napísal tiež, „že ho maľoval predchádzajúci deň na kamenistej planine, kde rastú malé pokrútené duby“.

Vincent van Gogh sa narodil 30. marca 1853 v Holandsku. Na základe jeho diela ho zaraďujú medzi postimpresionistov. Namaľoval obrazy ako Autoportrét (1888), Slnečnice (1888) či Hviezdna noc (1889). Zomrel 29. júla 1890 vo Francúzsku. Dožil sa iba 37 rokov.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Amsterdam #obraz #múzeum #zbierka #van gogh