Obama pripúšťa ruský návrh pre Sýriu, ale stále tlačí na Asada

Americký prezident Barack Obama nemá istotu, že Kongres schváli akciu v Sýrii. O tom, či nariadi útok aj bez súhlasu zákonodarcov, rozhodne po hlasovaní, povedal v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News.

10.09.2013 01:00 , aktualizované: 02:51
Barack Obama, Sýria, kríza Foto: ,
Americký prezident Barack Obama a Scott Pelley z CBS debatujú o kríze v Sýrii.
debata (46)

Obama označil ruskú snahu prinútiť Bašara Asada k odovzdaniu chemických zbraní za možný „prielom“, najprv je však podľa neho potrebné zistiť, ako vážne je mienená a či nejde o zdržiavaciu taktiku. V každom prípade chce aj naďalej tlačiť na Asadov režim prostredníctvom hrozby vojenského útoku, povedal v rozhovore pre stanicu CNN.

Obama v pondelok večer washingtonského času začal sériu rozhovorov s americkými televíziami v snahe presvedčiť verejnosť aj Kongres o podpore útoku proti režimu sýrskeho prezidenta Bašara Asada.

Prezident dal v rozhovoroch najavo, že by dal prednosť mierovému riešeniu, naďalej však mieni presviedčať Kongres o vojenskom údere. O tom, či sa mu to podarí, pritom Obama nečakane zapochyboval. „Nepovedal by som, že som si istý,“ vyhlásil Obama. Hlasovanie a aj názor americkej verejnosti vraj berie „veľmi vážne“. O tom, či nariadi prípadný úder aj bez súhlasu Kongresu, sa však doteraz nerozhodol a urobí tak až po samotnom hlasovaní.

Ak by Washington upustil od vojenskej hrozby, všetky snahy na akúkoľvek vážne mienenú dohodu by boli nereálne, domnieva sa Obama.

Prezident Obama v rozhovore pre televíziu CNN

„Fakt, že americká administratíva aj ja sme povedali, že to myslíme vážne, podľa mňa prispel k niektorým veľmi zaujímavým rozhovorom,“ povedal Obama v zjavnej narážke na pondelkové rokovania ministrov zahraničných vecí Ruska a Sýrie o možnej likvidácii Asadovho chemického arzenálu.

Podľa šéfa Bieleho domu je pondelková aktivita ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova smerujúca k medzinárodnej kontrole a zničení sýrskych chemických zbraní „potenciálne pozitívna“, je na ňu však potrebné nazerať skôr skepticky. Spojené štáty musia vraj prediskutovať s Ruskom a medzinárodným spoločenstvom tento nový návrh a zistiť, či „môžeme dospieť k niečomu, čo je vynútiteľné a seriózne“.

Časť kongresmanov nechce vojenský zásah podporiť preto, že nevidí v Asadovom použití chemických zbraní v blízkovýchodnej krajine akúkoľvek hrozbu pre bezpečnosť USA a Američanov. Obama v rozhovore pre CNN vyhlásil, že chemické zbrane „predstavujú významnú hrozbu pre celý svet, a zvlášť pre USA“.

Väčšina Američanov podľa posledných prieskumov zásah odmieta bez ohľadu na Obamovu mediálnu ofenzívu a dôkazy o Asadovom chemickom útoku, ktoré prinášajú americké tajné služby. Nerozhodnutá je podľa prieskumu agentúry AP takmer polovica členov Snemovne reprezentantov.

Senát hlasovanie o Sýrii odložil

Americký Senát odložil hlasovanie o zásahu v Sýrii pôvodne plánované na stredu. Oznámil to predseda demokratickej väčšiny v hornej parlamentnej komore Harry Reid. Podľa informácií agentúry Reuters je pravdepodobné, že hlasovanie prebehne ešte tento týždeň.

Reid oznámil zmenu plánu len niekoľko hodín po tom, čo potvrdil, že sa dlho očakávané hlasovanie uskutoční v stredu. Podľa jeho poradcov je za novým rozhodnutím rýchly vývoj udalostí, najmä pondelkový ruský návrh na medzinárodnú kontrolu a možné zničenie Asadových chemických zbraní. Hlasovanie sa podľa nich pravdepodobne uskutoční ešte tento týždeň.

„Musíme si byť istí, že prezident mal čas prehovoriť ku všetkým sto senátorom a 300 miliónom Američanov,“ povedal v oficiálnom zdôvodnení Reid.

Republikánski senátori John McCain a Lindsey Graham v reakcii na aktivitu ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova a možné zničenie sýrskych chemických zbraní vyhlásili, že by ich kolegovia z oboch komôr Kongresu mali tým skôr úder schváliť. Len vojenská akcia so súhlasom Kongresu podľa nich dá prezidentovi Barackovi Obamovi do rúk účinný nástroj, s ktorým môže na Rusko a Sýriu tlačiť v snahe o skutočné a rýchle zničenie Asadovho chemického arzenálu.

Obamov návrh má podľa analytikov väčšiu šancu na úspech v Senáte, hlasovanie v dolnej komore Kongresu bude podľa všetkého tesnejšie. Takmer polovica členov Snemovne reprezentantov podľa prieskumu agentúry AP zatiaľ nebola rozhodnutá, ako bude hlasovať.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Barack Obama #sýrska kríza