O ruskom návrhu pre Sýriu bude rokovať Bezpečnostná rada OSN

Spojené štáty súhlasili s tým, aby Bezpečnostná rada OSN rokovala o ruskom návrhu, podľa ktorého by sa Sýria vzdala chemických zbraní. Rokovanie začne už v utorok a diskusia by mohla smerovať k novej rezolúcii rady.

10.09.2013 10:40 , aktualizované: 18:40
Sýria, protestujúci, demonštranti Foto: ,
Demonštranti proti Asadovmu režimu sa zhromaždili v pondelok pred budovou parlamentu vo Washingtone, na mieste zasadnutí Kongresu.
debata (95)

Povedal to nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu. Britský premiér David Cameron v Londýne povedal, že Británia, Francúzsko a USA predložia návrh rezolúcie spoločne. Rusko ale vraj nie je prípadnej záväznej rezolúcií o Sýrii nadšené.

Obama v utorok o ruskom pláne hovoril s francúzskym prezidentom François Hollandom a britským premiérom Cameronom. Podľa spomínaného predstaviteľa budú Spojené štáty v Rade bezpečnosti úzko spolupracovať práve s Francúzskom a Britániou.

Cameron povedal, že sa musí preveriť, či ruský návrh je naozajstný a či nejde len o zdržiavaciu taktiku. „Ak to je seriózny návrh, mali by sme podľa toho konať. Myslím, že rezolúcia BR OSN je dobrý nápad,“ povedal Cameron po rozhovore s Obamom.

Podľa Camerona musí byť plán časovo vymedzený. „Je dôležité, aby sme v rezolúcii mali jasne dané kroky. Potrebujeme, aby tam bol jasný časový rámec, jasne stanovený proces a predovšetkým musia byť jasné dôsledky, pokiaľ nebudú splnené dané podmienky,“ povedal.

Francúzsko v utorok už začalo v Bezpečnostnej rade v New Yorku rokovať s partnermi o návrhu svojej vlastnej rezolúcie požadujúcej, aby Sýria dala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a zlikvidovala ich. Avšak francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius v utorok po telefonickom rozhovore s ruským kolegom Sergejom Lavrovom povedal, že Moskve sa nepáči možnosť záväznej rezolúcie o sýrskom chemickom arzenále.

„Ako som pochopil, Rusi nie sú v tejto fáze zrovna nadšení, a to používam eufemizmus, aby toto všetko bolo súčasťou záväznej rezolúcie,“ povedal Fabius.

Rusko má v Bezpečnostnej rade právo veta a v prípade konfliktu v Sýrii ho už niekoľkokrát využilo.

Sýria prijala ruský návrh, aby odovzdala chemické zbrane

Sýria prijala ruský návrh, aby dala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a zabránila tak americkému útoku.

„Absolvovali sme v pondelok veľmi prínosné rokovania s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom a on prišiel s návrhom ohľadom chemických zbraní. Večer sme s ruskou iniciatívou vyslovili súhlas,“ citovala agentúra Interfax Mualima.

Šéf sýrskej diplomacie vraj súhlasil, pretože realizácia návrhu „by odstránila dôvody pre americkú agresiu“. Moskva v pondelok navrhla, aby Sýria vydala chemické zbrane a umožnila ich zničenie.

Obama sa bude naďalej usilovať o podporu Kongresu pre úder v Sýrii

Americký prezident Barack Obama bude pokračovať v úsilí o podporu Kongresu pre vojenskú intervenciu v Sýrii, hoci Damask pristúpil na ruský návrh vzdať sa chemických zbraní. Uviedol to v utorok hovorca Bieleho domu Jay Carney. Podľa zdrojov v Senáte by ale horná kongresová komora pre ruský návrh mohla hlasovanie o „sýrskej“ rezolúcii odložiť.

„Vidíme to ako potenciálne pozitívny vývoj a považujeme to za jasný výsledok tlaku na Sýriu,“ povedal Carney televízii v súvislosti so správami, že sýrsky režim sa vzdá kontroly nad svojimi chemickými zbraňami.

Demonštrantka proti Asadovmu režimu drží... Foto: Reuters, Kevin Lamarque
Syria, Washington, USA, Kapitol, Kongres Demonštrantka proti Asadovmu režimu drží zástavu slobodnej Sýrie pred sídlom parlamentu, v ktorom má v otázke o podpore vojenskej reakcie voči Sýrii zasadať Kongres.

Biely dom si chce byť istý, že Sýria to myslí vážne, a preto v utorok Obama navštívi Kongres a bude presviedčať poslancov, aby podporili obmedzené údery proti Sýrii, a neskôr v utorok večer osloví v televízii aj samotných Američanov," povedal Carney .

Zdôraznil, že Spojené štáty naďalej čakajú na kľúčové podrobnosti návrhu, ale pripustil, že by mohlo ísť o pozitívny vývoj. „Do utorkového rána sýrska vláda nikdy ani nepriznala, že má chemické zbrane. Teraz to urobili,“ povedal Carney .

Senát bude rokovať o rezolúcii podporujúcej obmedzené vojenské údery, ale zakazujúce nasadenie amerických pozemných jednotiek v bojových operáciách v Sýrii. Jeden z hlavných stúpencov útoku, senátor John McCain, oznámil, že navrhne dodatok k senátnej rezolúcii žiadajúcej rozmiestnenie medzinárodných pozorovateľov, ktorí by overovali, či sýrska vláda plán dodržiava.

Hlasovanie sa môžno posunie až na budúci týždeň

Agentúra Reuters citovala nemenovaných spolupracovníkov senátorov, podľa ktorých by Senát nemusel o rezolúcii hlasovať tento týždeň a mohol by posunúť hlasovanie na neskôr. Dôvodom je vraj súhlas Sýrie s ruským návrhom. Rovnako tak chcú poslanci oboch komôr počkať na reakciu verejnosti na Obamovo televízne vystúpenie v utorok večer miestneho času.

Výraznejší odpor panuje v republikánmi ovládanej Snemovni reprezentantov, ale prezident nemá zaručenú podporu ani v Senáte, kde majú väčšinu jeho demokrati.

Prieskumy sústavne potvrdzujú odpor veľkej časti Američanov. Podľa v utorok zverejnenej ankety denníka The New York Times a televízie CBS si 69 percent respondentov myslí, že by Obama nemal v Sýrii zaútočiť bez súhlasu Kongresu. Pritom tri štvrtiny Američanov je presvedčených, že za nedávnym chemickým útokom sú Asadove sily.

Proti dodávkam zbraní povstalcom bojujúcim proti sýrskemu režimu je 74 percent Američanov. Celkom 62 percent si myslí, že by Amerika nemala zohrávať vedúcu úlohu pri riešení zahraničných konfliktov, 34 percent je naopak pre. V apríli 2003 tesne po invázii do Iraku podporovalo vedúcu úlohu Ameriky 48 percent opýtaných a proti bolo 43 percent.

Obama sa stretne s demokratickými senátormi v 18:30 SELČ a s republikánskymi v 19:45 SELČ.

Francúzi predložia v Bezpečnostnej rade návrh rezolúcie k Sýrii

Francúzsko v utorok predloží Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie vyzývajúci Sýriu na zverejnenie jej chemického arzenálu a odsudzujúci augustový chemický útok pri Damasku. Uviedol to francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius.

Fabius zároveň opatrne privítal pondelkový návrh Ruska, aby Sýria dala svoje chemické zbrane pod medzinárodnú kontrolu a predišla tak plánovanému americkému útoku. Podľa neho tlak Západu prinútil Moskvu, aby zmenila svoj ​​postoj ohľadom chemických zbraní v Sýrii.

„Rusi spočiatku popierali, že Sýria má zásoby chemických zbraní. Potom popierali masaker chemickými zbraňami. Teraz obrátili. To je veľmi dobré,“ povedal. „Neústupnosť Západu sa vyplatila,“ dodal.

Fabius ale varoval, že nájsť a zničiť „viac ako 1000 ton chemických zbraní“ bude veľmi zložité.

Putin a Obama hovorili o kontrole sýrskych zbraní už v Petrohrade

Ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Barack Obama prediskutovali myšlienku umiestnenia sýrskych chemických zbraní pod medzinárodný dohľad už počas summitu G20, ktorý sa konal minulý týždeň v Petrohrade. V utorok o tom informoval Putinov hovorca. „Záležitosť prebrali,“ povedal Dmitrij Peskov pre agentúru Reuters po telefóne. Kto s nápadom prišiel, však neuviedol a neposkytol ani žiadne bližšie detaily.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov ruský návrh predstavil na narýchlo zorganizovanej tlačovej konferencii v pondelok. Sýrsky režim vyzval, aby dal svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad a následne ho nechal zničiť. Stalo sa tak po tom, čo americký minister zahraničia John Kerry rovnako v pondelok vyhlásil, že sýrsky prezident Baššár al-Asad sa môže vyhnúť americkému útoku, ak sa do týždňa vzdá svojho chemického arzenálu. Lavrov však v utorok pripustil, že nejde o „čisto ruskú iniciatívu. Vyplýva z kontaktov, ktoré sme mali s našimi americkými kolegami“, povedal.

Lavrov: Pracujeme so Sýriou na pláne kontroly

Rusko teraz spoločne so Sýriou pracuje na konkrétnom a účinnom pláne, ako by mohlo medzinárodné spoločenstvo získať kontrolu nad chemickými zbraňami, ktorými Damask disponuje. Povedal to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Moskva pritom ešte len v pondelok svetu oznámila, že režimu Bašara Asada navrhla, aby chemické zbrane vydal a umožnil ich zničenie.

„My, ruská strana, pracujeme momentálne na príprave efektívneho, jasného, konkrétneho plánu, do ktorého zapájame sýrsku stranu,“ povedal Lavrov. „Dúfame, že plán budeme môcť vo veľmi blízkej budúcnosti predstaviť a finalizovať v spolupráci s generálnym tajomníkom OSN, Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a členmi Bezpečnostnej rady,“ ktorá zahŕňa Spojené štáty, dodal.

Šéf ruskej diplomacie naznačil, že plán, ako donútiť Damask k odovzdaniu chemických zbraní, vzišiel z kontaktov s USA. Podrobnosti Lavrov neoznámil, verejnosť sa podľa neho detaily dozvie „čoskoro“.

Sýrska opozícia odsúdila návrh, ktorý má zabrániť útoku

Sýrska opozícia odsúdila návrh Ruska, aby vláda prezidenta Bašara Asada odovzdala chemické zbrane na zničenie a zabránila tak plánovanému americkému útoku na Damask.

Podľa opozície ide len o politický manéver, napísala agentúra AFP.

„Posledná výzva (šéfa ruskej diplomacie Sergeja) Lavrova je politický manéver, ktorý znamená len zbytočný odklad a neprinesie sýrskemu ľudu nič ako smrť a skazu,“ uviedla sýrska opozícia vo vyhlásení zverejnenom v noci na utorok.

Spojené štáty obviňujú Asadov režim z chemického útoku na povstalecké oblasti pri Damasku, pri ktorom podľa Washingtonu prišlo 21. augusta o život viac ako 1400 ľudí. Moskva v pondelok navrhla, aby Sýria vydala chemické zbrane a umožnila ich zničenie. Americký prezident Barack Obama ruskú snahu označil za možný prelom a formálne ju privítala aj sýrska vláda.

Irán a Čína privítali ruské plány na zničenie chemických zbraní

Irán privítal ruské plány na odvrátenie hrozby amerických útokov prostredníctvom zničenia chemických zbraní sýrskeho režimu. V utorok to na tlačovej konferencii v Teheráne povedala hovorkyňa ministerstva zahraničia Marzií Afghamová. Podľa jej údajov by však návrh mal zahŕňať aj zničenie chemických zbraní skupín, ktoré sa snažia o zvrhnutie Asadovej vlády. „Iránska islamská republika víta (ruskú) iniciatívu zameranú na zastavenie všetkých vojenských akcií“ proti Sýrii," uviedla hovorkyňa. Zdôraznila, že Irán chce, aby sa región zbavil zbraní hromadného ničenia, toto úsilie však podľa nej musí zahŕňať aj arzenál „v rukách sýrskych povstaleckých skupín“.

Irán je najbližší regionálny spojenec Sýrie a opakovane varoval, že akýkoľvek americký útok proti Damasku by mohol prerásť do širšieho konfliktu. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v pondelok vyzval sýrsky režim, aby dal svoj chemický arzenál pod medzinárodný dohľad a následne nechal zničiť.

Taktiež Čína privítala a podporila ruský návrh na kontrolu sýrskych chemických zbraní. Oznámil to hovorca diplomacie Číny, ktorá je dlhodobo silným odporcom útoku na Damask.

„Vzhľadom k tomu, že tento návrh môže prispieť k zmierneniu napätia v Sýrii a že je súčasťou politického riešenia sýrskej krízy s cieľom nastolenia mieru a stability v Sýrii aj v celom regióne, malo by ho medzinárodné spoločenstvo podporiť,“ povedal hovorca.

Likvidácia chemických zbraní bude v praxi zložitá, tvrdia experti

Rusko v utorok oznámilo, že už s Damaskom pracuje na konkrétnom pláne, ako medzinárodnému spoločenstvu odovzdať kontrolu nad sýrskym arzenálom chemických zbraní. Aj keby sa nakoniec Moskve naozaj podarilo dosiahnuť v tomto zmysle konečnú dohodu s Assadom, bude v praxi zabezpečovanie a odstraňovanie chemických zbraní v Sýrii veľmi ťažké, ak nie nemožné. Vo svojich analýzach o tom v utorok píše agentúra Reuters a spravodajský server BBC.

Sýria nikdy nepodpísala Dohovor o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní (CWC), ktorá je v platnosti od apríla 1997 a ktorá zakazuje výrobu a použitie chemických zbraní. Už v roku 1925 sa však Damask pripojil k o niečo miernejšej Ženevskej dohode zakazujúcej používanie chemických zbraní.

Predpokladá sa, že Sýria skladuje chemické zbrane na desiatkach miest po celej krajine a pre zbrojných inšpektorov by uprostred krutej občianskej vojny bolo veľmi nebezpečné pokúšať sa arzenál zabezpečiť. „Je to pekná myšlienka, ale jej naplnenie bude ťažké. Sýria je teraz uprostred krvavej občianskej vojny a masakruje vlastných občanov. Myslíte, že sa so zabíjaním zrazu prestane len preto, aby inšpektorom dovolila zaistiť a zničiť všetky chemické zbrane?“ povedal agentúre Reuters nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy.

Ďalší veľký problém predstavuje fakt, že svet toho o sýrskych chemických zbraniach veľa nevie; neexistuje teda nezávislý zdroj, s ktorého pomocou by bolo možné informácie sýrskeho režimu overiť. Zbrojný inšpektori by konali len na základe údajov od sýrskej vlády, čo by určite vyvolalo diskusiu o tom, či Asad skutočne priznal celý svoj arzenál a či niekde potajomky neskrýva ďalšie chemické zbrane.

Na druhej strane však odborníci vidia mnoho možností, ako vystopovať skutočne všetky zbrane – ponúka sa napríklad porovnanie skladových zásob s dokumentmi o výrobe chemikálií a ďalšie krížové kontroly s rôznymi typmi vládnych dokumentov. Takýto postup by každopádne trval dlhé mesiace.

Amy Smithsonová, odborníčka na chemické a biologické zbrane z amerického Centra Jamesa Martina v rozhovore s agentúrou Reuters pripomenula, že autoritárske režimy v minulosti nikdy neprekypovali zvláštnou úprimnosťou pokiaľ išlo o údaje o ich zásobách zbraní hromadného ničenia. „Iračania klamali až sa im z úst prášilo. Robili čo mohli, aby tieto supertajné zbrojné programy udržali pod pokrievkou,“ tvrdí Smithsonová. Nijako zvlášť zhovorčivá nebola ani Líbya.

Jeden z vysoko postavených dezertérov zo sýrskej armády agentúre Reuters nedávno opísal, že sýrska armáda presunula väčšinu chemických zbraní do oblastí ovládaných alavitmi v provincii Latakíja a do miest v blízkosti stredozemného pobrežia. Časť arzenálu vraj ale ďalej zostáva v Damasku a jeho okolí. Predseda amerického zboru náčelníkov štábov Martin Dempsey minulý týždeň v Kongrese povedal, že sa Asad snaží chemické zbrane udržať v bezpečí.

"Asad má chemický arzenál pod kontrolou, z času na čas ho presúva. Bezpečnosť a zmena lokácií uskladnenia spoločne s veľmi neistou situáciou na bojisku, kde sa angažuje aj opozícia, by znamenala obrovskú výzvu, " povedal Reuters ďalší nemenovaný zdroj z okolia americkej vlády.

Prekážkou na ceste k vytúženej likvidácií sýrskych chemických zbraní sa môže stať aj proces schvaľovania príslušnej rezolúcie v Bezpečnostnej rade OSN, bez ktorej sa plán nemôže uskutočniť. Vášnivá diskusia sa povedie o to, ako ostré formulácie bude rezolúcia obsahovať a aké sankcie budú Sýrii hroziť v prípade nesplnenia podmienok, upozorňuje analytička BBC Bridget Kendallová. A veľkú úlohu opäť zohrá kľúčový spojenec Sýrie – Rusko.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Sýria #chemické zbrane