Američania si uctili obete 11. septembra minútou ticha

Pietnymi akciami si v stredu ľudia vo Washingtone a v New Yorku pripomínajú 12 rokov od teroristických útokov z roku 2001.

11.09.2013 07:30 , aktualizované: 16:15
Obama, Biden, 11. september Foto: ,
Americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle, viceprezident Joe Biden s manželkou Jill a členovia personálu Bieleho domu počas minúty ticha pri príležitosti 12. výročia útokov z 11. septembra 2001.
debata (16)

Prezident Barack Obama si uctil pamiatku obetí útokov minútou ticha pred Bielym domom a Pentagonom, v blízkosti niekdajšieho Svetového obchodného centra v New Yorku čítali ľudia mená takmer 3 000 ľudí, ktorí zahynuli pri náraze unesených lietadiel do dvoch ikonických veží centra.

Obama vyšiel pred Biely dom s manželkou Michelle presne o 14:46 SELČ, keď prvé z lietadiel unesených teroristami z Al-Kajdá narazilo do newyorskej budovy. V rovnakej chvíli sa v stredu takmer zastavil život v blízkosti newyorskej finančnej tepny Wall Street, kde si pamiatku obetí pripomenuli tisíce ľudí, vrátane ich blízkych. „Nezáleží na tom, koľko rokov uplynulo, táto chvíľa príde každý rok, a je to vždy rovnaké,“ povedala agentúre AP Karen Hinsonová, ktorá pri útokoch prišla o tridsaťštyri­ročného brata, ktorého telo sa nikdy nenašlo.

Žiadny z politikov tento rok rovnako ako vlani na newyorskej pietnej akcii nevystúpi s príhovorom. Ako každý rok sa v New Yorku čítali mená obetí, ktoré ľudia čítali v abecednom poradí.

Od útoku na newyorské Dvojičky uplynulo 12 rokov

Ľudia si v New Yorku, na mieste, kde stálo Svetové obchodné centrum, uctili obete útoku spred dvanástich rokov.

Fotogaléria
Na miesto po Svetovom obchodnom centre vyrástli...
Ľudia si v New Yorku pripomínajú výročie...
+12Spomienky na obete útoku na Svetové obchodné...

Prezident Obama sa od Bieleho domu presunul k neďalekej budove Pentagonu, ktorá bola v roku 2001 terčom tretieho z lietadiel. „V našich srdciach stále cítime bolesť z tej straty … Ale ich svetlo zostáva vo vás,“ obrátil sa Obama v prejave na príbuzných obetí.

Ľudia sa zhromaždili aj na mieste dopadu štvrtého lietadla, ktoré tragicky ukončilo let po súboji cestujúcich s teroristami na neobývanom území štátu Pennsylvánia.

Pri útokoch pred 12 rokmi zomrelo podľa oficiálnych údajov 2 996 ľudí vrátane 19 teroristov. Väčšina obetí boli civilisti.

USA zvýšili bezpečnostné opatrenia

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu nariadila zvýšiť zabezpečenie amerických úradov v zahraničí, aby zabránili možným ozbrojeným akciám v súvislosti s 12. výročím teroristických útokov na USA.

V utorok to oznámil Biely dom. Pripomenul pritom minuloročný útok na konzulát v Líbyi, pri ktorom zahynul americký veľvyslanec a traja ďalší americkí vládni zamestnanci.

„Prezidentov národno-bezpečnostný tím uskutočňuje opatrenia, aby zabránili útokom súvisiacim s 11. septembrom a zaistili tak ochranu americkým občanom a zariadení v zahraničí,“ uviedol podľa agentúry Reuters Biely dom vo vyhlásení.

Pri útoku na americký konzulát v líbyjskom Benghází boli 11. septembra minulého roka zabití štyria Američania. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že útok mali na svedomí islamskí radikáli. Americký veľvyslanec v Líbyi Chris Stevens zahynul v deň, keď si Spojené štáty pripomínajú teroristické útoky zo septembra 2001.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #11. september