Loď Sojuz s tromi kozmonautmi z ISS pristála v kazašskej stepi

V kazašskej stepi pristála v stredu ráno loď Sojuz TMA-08M s ruskými kozmonautmi Pavlom Vinogradovom, Alexandrom Misurkinom a s americkým astronautom Chrisom Cassidim. Z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) odleteli po misii trvajúcej 166 dní. Informovala o tom agentúra AP.

11.09.2013 07:46
kozmonauti Foto: ,
Dvaja ruskí a jeden americký kozmonaut prileteli z ISS na zem po 166 dňoch vo vesmíre.
debata

Na ISS zostala trojčlenná posádka a počas septembra ju doplnia čerstvé posily zo Zeme. Let Sojuzu od ISS na zem trval 3,5 hodiny. „Čas (na stanici) utiekol neuveriteľne rýchlo,“ zveril sa Cassidy v rozhovore poskytnutom z ISS minulý týždeň. „Bude mi smutno, keď naozaj odídem. Toto je neuveriteľný zážitok, ale zároveň som pripravený ísť. Je čas, aby sem prileteli iní ľudia. Teším sa na návrat, na rodinu a priateľov,“ dodal Cassidy, ktorého citovala agentúra Reuters.

Pred odletom odovzdal Vinogradov velenie stanice v hodnote sto miliárd dolárov, ktorá je projektom 15 krajín, ruskému kolegovi Fjodorovi Jurčichinovi. Ten zostal na palube s talianskym astronautom Lucom Parmitanom a Karen Nybergovou z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Ďalšia posádka na ISS, v ktorej bude ruský veterán Oleg Kotov a nováčikovia Sergej Rjazanskij a Michael Hopkins, má odletieť 25. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #ISS #NASA #kozmonauti