Francúz ohluchol z prasiat, vysúdil si doživotnú rentu

Zamestnanec ošipárne vo Francúzsku sa domohol na súde, že za jeho zlý sluch a následnú invaliditu môže zamestnávateľ, ktorý mu nezabezpečil ochranu proti hluku.

12.09.2013 15:48
shutterstock 124834180 Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Muž má nárok na doživotnú nemocenskú rentu v maximálnej výške a ďalšie dávky, rozhodol súd v Lons-le-Saunier na východe krajiny. Uviedol to vo štvrtok francúzsky server MyTF1.

Päťdesiatdeväťročný Serge Personen je takmer hluchý na obe uši a má problém s rovnováhou po tom, čo sa sedem rokov staral o 3 500 ošípaných bez ochrany sluchu, hoci tu bol hluk so silou najmenej 90 až 110 decibelov.

Zákon vo Francúzsku nariaďuje zamestnávateľom prijať ochranné opatrenia, keď hluk presiahne 85 decibelov.

Podľa súdu sa zamestnávateľ dopustil „neospravedlni­teľného pochybenia“. Podnik sa bránil tvrdením, že Personen predtým pracoval 25 rokov ako drevorubač, kde bol tiež vystavený veľkému hluku. Pracovná inšpekcia tiež kritizovala zamestnávateľa, že pracovné podmienky Personeniho boli „v rozpore s ľudskou dôstojnosťou“.

„Pracoval od pondelku do soboty 14 hodín denne a v nedeľu šesť hodín,“ uviedla právnička miestneho úradu pre pracovné úrazy a invaliditu Annick Ragueneauová. Zástupkyňa ombudsmana Jitka Seitlová začiatkom roka povedala, že problémov s hlukom je v Česku celá kopa, napríklad okolo dopravných stavieb.

Ľudia by podľa nej mali mať väčšiu možnosť bojovať s hlukom. Napríklad by mali mať možnosť podieľať sa na rozhodovaní o vydaní časovo obmedzeného povolenia na prevádzkovanie nadlimitného zdroja hluku. Doterajšie kroky ministerstva označila Seitlová vo februári za nedostatočné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #súd #muž #renta #ošípané