Kerry a Lavrov rokujú v Ženeve o Sýrii

O ruskom pláne dať pod kontrolu a zlikvidovať sýrske chemické zbrane, ktorý je z rôznych strán označovaný ako prelom aj ako pasca, rokujú v Ženeve ministri zahraničia USA John Kerry a Ruska Sergej Lavrov.

12.09.2013 22:12
Lavrov, Kerry Foto: ,
Americký ministerzahraničia John Kerry a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie.
debata (4)

Zápas protichodných názorov pokračoval aj v médiách – zatiaľ čo Američanov v novinách The New York Times oslovil ruský prezident Vladimir Putin, k Rusom prehovoril v televízii sýrsky prezident Bašar Asad.

Rusko prišlo s návrhom, aby sa Damask zbraní vzdal v štyroch etapách, keď na začiatku bude pripojenie sýrskeho režimu do Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a na konci likvidácia bojových chemikálií. Práve detailom tohto riešenia je venovaná ministerská schôdzka v Ženeve, ktorej predchádzal rozhovor Kerryho so splnomocnencom OSN pre Sýriu Lachdarom Brahímím.

Britský minister zahraničia William Hague povedal, že akákoľvek dohoda o prevzatí sýrskych chemických zbraní pod medzinárodnú kontrolu musí byť vymožiteľná. Rovnako to vidí Francúzsko, ktoré stále trvá na nutnosti záväznej rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN s presnými termínmi a tvrdými sankciami.

Putin ale v amerických novinách zopakoval, že chemické zbrane v Sýrii nepoužila vláda, ale povstalci, aby vyprovokovali zahraničný zásah proti Damasku. Pripomenul, že použitie sily proti inému štátu je podľa medzinárodného práva dovolené iba v prípade sebaobrany alebo so súhlasom Bezpečnostnej rady OSN.

K mediálnej ofenzíve sa odhodlal aj Asad, ktorý chemický útok na predmestí Damasku označil za americkú provokáciu. V televízii Rossija 24 uviedol, že Sýria nesplní svoje záväzky vyplývajúce z ruského návrhu na kontrolu a likvidáciu sýrskych chemických zbraní, ak Washington neprestane Damasku hroziť vojenským úderom.

Hovorca OSN v New Yorku novinárom oznámil, že svetová organizácia už od Sýrie dostala dokument potrebný na pristúpenie Damasku k dohode o zákaze a likvidácii chemických zbraní. Podľa ruského plánu má nasledovať sýrska informácia o tom kde sa chemické zbrane vyrábajú a skladujú. Podľa Asada sa tak stane mesiac po podpise medzinárodnej zmluvy.

Kerry ale pred ženevským stretnutím s Lavrovom vyhlásil, že mu takáto lehota nestačí. Asadovo tvrdenie, že podobný postup je štandardný, Kerry odmietol. „Na tomto procese nie je nič štandardné, pretože Asad použil chemické zbrane,“ povedal americký minister.

Kerry potvrdil, že k americkému vojenskému zásahu dôjde, ak sa sýrsky prezident svojich chemických zbraní rýchlo nezbaví. " Ak sa tak nestane, musia prísť následky, " poznamenal.

Agentúra AFP priniesla názor expertov prestížneho londýnskeho Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) , ktorí úlohu kontroly a likvidácie sýrskych chemických zbraní označujú za nadľudskú. "Svetové spoločenstvo sa dosiaľ nikdy nepokúsilo zaistiť a zničiť zbrane hromadného ničenia v prostredí pokračujúceho vojnového konfliktu, " povedal analytik IISS Mark Fitzpatrick.

Pravdepodobne v pondelok má OSN odovzdať svoje závery skupina expertov, ktorí následky chemického útoku skúmali priamo na mieste. Jasno do sporov o zodpovednosti za chemický útok ale zrejme nevnesú. Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius prezradil, že vyšetrovatelia vinníka jednoznačne neurčili. Podľa časopisu Foreign Policy ale analýzy poskytli mnoho nepriamych dôkazov, že za chemický útok je zodpovedný Damask.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Sýria #Kerry #Lavrov