Utečencom zo Sýrie chýbajú základné veci

"Vytvorili školský projekt pre deti zo Sýrie, ktoré nemajú prístup k vzdelávaniu, majú problém prispôsobiť sa libanonským osnovám. Nechodili do školy dlhší čas, ale chcú sa naučiť čítať a písať,“ uviedla v rozhovore prostredníctvom e-mailu pre Pravdu Raghda Ziadehová z libanonskej organizácie DCL Foundation.

13.09.2013 10:00
Sýria, utečenci Foto:
Sýrska žena so svojimi deťmi v utečeneckom tábore.
debata

Libanon má menej obyvateľov ako Slovensko, ale na jeho území je už 700-tisíc utečencov zo susednej Sýrie.

V čom spočíva vaša práca so sýrskymi utečencami? Momentálne pracujem ako koordinátorka projektov libanonskej mimovládnej a neziskovej organizácie DCL Foundation. Máme sídlo v severnom Libanone. Pracujeme s ľuďmi, ktorí majú najhoršie postavenie v rámci spoločnosti. Celý Libanon je ovplyvnený sýrskou krízou. Pri práci so sýrskymi utečencami sa sústredíme na oblasť vzdelávania.

Chodia sýrske deti v Libanone do školy? Vytvorili sme školský projekt pre deti zo Sýrie, ktoré nemajú prístup k vzdelávaniu, majú problém prispôsobiť sa libanonským osnovám. Nechodili do školy dlhší čas, ale chcú sa naučiť čítať a písať. Je to tútorský program zameraný na rôzne vekové skupiny, triedy, zohľadňuje rozličné potreby detí. Dúfame, že sa nám tento program podarí udržať v chode po celý rok. Sama vyučujem mládež angličtinu a tiež matematiku pre deti sýrskych utečencov. Dohliadam na to, aby projekt fungoval.

Ako by mohlo pomôcť medzinárodné spoločenstvo? Čo sa týka toho, nemám žiadne očakávania. Sme len malá organizácia, ktorá sa stará o jednotlivcov. Ak chcú ľudia pomôcť, utečencom zo Sýrie chýbajú základné veci. Majú problém so zabezpečením ubytovania, najmä tí, čo zostávajú v dedinách v severnom Libanone. Potrebujú medicínsku starostlivosť, vzdelanie. Pre tých, čo sú v horách, je nevyhnutné zabezpečiť ohrievače, teplé oblečenie, deky.

Libanon má asi 4,8 milióna obyvateľov a do krajiny prišlo už 700-tisíc utečencov zo Sýrie. Ako sa relatívne malá krajina dokáže vyrovnať s týmto obrovským počtom? Je to problém, na ktorý Libanon vôbec nebol pripravený. Úprimne povedané tunajšiu spoločnosť táto výzva rozdeľuje. Niektorí ľudia zarábajú na tom, že sa dostali k peniazom od medzinárodných organizácií určeným na pomoc sýrskym utečencom. Predávajú ich poukážky na jedlo, aby získali hotovosť na nájomné, lieky či iné potreby. Mnoho utečencov sa sťažuje na nedostatok práve v Libanone. Veľa miestnych ľudí zase ukazuje prstom na Sýrčanov, že im berú zamestnanie. Firmy dávajú pracovné miesta Sýrčanom, lebo ich to vyjde lacnejšie, ako najať Libanončanov. Mnoho krádeží či únosov pripisuje spoločnosť utečencom. Niektoré tieto prípady sú skutočné, iné vymyslené.

Čiže rastie napätie medzi Sýrčanmi a Libanončanmi? Mnohí Libanončania sú nešťastní, lebo v krajine bola zlá situácia už pred sýrskou krízou. A teraz je to ešte horšie na trhu práce. Problémy sa týkajú ekonomického rastu, bezpečnosti či politickej situácie. Neberte ma zle. Nestaviam sa na niekoho stranu. Len konštatujem fakty na základe toho, čo vidím a počujem vo svojej komunite.

Zmenila sa nejako situácia s utečencami za posledné dva týždne, keď visel vo vzduchu vojenský zásah Západu proti Sýrii? Čo sa týka utečencov, situácia sa veľmi nezmenila. Nájdete rodiny, ktoré boli nešťastné zo života v Libanone a chceli sa vrátiť do Sýrie. Pre hrozbu útoku to však neurobili. Na druhej strane je dosť Libanončanov, ktorí sa rozhodli ísť na bezpečnejšia miesta v obavách pred zásahom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Libanon #utečenci #sýrska kríza