Polícia v Istanbule opäť rozháňala niekoľkotisícový dav

Turecká polícia vo štvrtok večer opäť použila vodné delá a slzotvorný plyn proti opozičným demonštrantom v ázijskej časti Istanbulu, ktorí už druhý deň po sebe vyšli do ulíc v reakcii na úmrtie mladého muža na juhu krajiny.

13.09.2013 10:23
debata

V istanbulskej štvrti Kadiköy známej ako bašta opozície sa najnovšie zhromaždil dvoj- až trojtisícový dav, ktorý sa poriadkové sily snažili rozohnať po tom, ako zamieril k miestnej kancelárii vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Podľa fotografa tlačovej agentúry AFP trvali vzájomné strety niekoľko hodín a polícia mnohých demonštrantov zadržala. Podobné nepokoje médiá opäť hlásili aj z Ankary či Antakye na juhu krajiny, kde v pondelok zomrel 22-ročný demonštrant Ahmet Atakan.

Najnovšia vlna demonštrácií je reakciou na prípad Atakana, ktorý v pondelok utrpel ťažké zranenia počas opozičnej demonštrácie v Antakyi. Podľa údajov agentúry Dogan ho zasiahla do hlavy plechovka so slzotvorným plynom, oficiálne zdroje však tvrdia, že demonštrant spadol zo strechy, odkiaľ predtým hádzal kamene na policajtov. Atakan je považovaný za šiestu obeť nepokojov sprevádzajúcich protesty proti konzervatívnej vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Tie vypukli na prelome mája a júna v Istanbule a v menšej miere pokračujú doteraz. Minister vnútra Muammer Güler demonštrantov obviňuje zo zneužívania smrti mladého muža na „rozsievanie chaosu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbul #dav #demonštranti