Kerry a Lavrov rokujú konštruktívne, no zatiaľ bez výsledku

V údajne konštruktívnej atmosfére, ale zatiaľ zrejme bez konkrétnych dohôd o osude sýrskych chemických zbraní, pokračovalo v piatok v Ženeve rokovanie ministrov zahraničných vecí USA a Ruska.

13.09.2013 12:07 , aktualizované: 21:11
Lavrov, Kerry Foto: ,
Americký minister zahraničia John Kerry a jeho ruský kolega Sergej Lavrov.
debata (20)

John Kerry a Sergej Lavrov rokovali celý deň za zatvorenými dverami sprevádzaní desiatkami expertov. Zhodli sa na potrebe zvolania medzinárodnej konferencie o Sýrii, ktorá bude témou ich ďalšej schôdzky na konci septembra. Prinútiť Damask k chemickému odzbrojeniu, pre ktoré sa ministri v Ženeve zišli, bude však podľa expertov mimoriadne ťažké.

Podľa agentúry Reuters bude ženevská schôdzka pravdepodobne pokračovať aj v sobotu. Likvidácia sýrskeho chemického arzenálu pod dohľadom medzinárodnej inšpekcie je podľa odborníkov realizovateľná, ale bude veľmi drahá a môže trvať roky. Sýria navyše podľa denníka Wall Street Journal prepravuje tajne zásoby chemickej munície na približne päťdesiatku miest, aby sťažila ich lokalizáciu pri prípadnom americkom údere. Operácia podľa denníka spochybňuje vôľu Sýrie podriadiť sklady chemických zbraní medzinárodnej kontrole.

Damask plánuje diplomatické kroky. Tie majú Sýriu vyviesť z malej skupiny krajín, ktoré nepodpísali Dohovor o zákaze bojových otravných látok. Sýria v piatok požiadala o "technickú pomoc " Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW) , ktorá je výkonným orgánom dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní a o ich zničenia.

Stály sýrsky zástupca v OSN Bašar Džafarí dokonca oznámil, že krajina už v OPCW získala plnohodnotné členstvo. Túto informáciu neskôr poprel hovorca svetovej organizácie s tým, že Sýria doteraz členom nie je. Stane sa ním podľa pravidiel najskôr o 30 dní.

Členstvo v OPCW predpokladá ruský plán, ktorý začiatkom týždňa Moskva navrhla v nádeji na odvrátenie hroziaceho amerického útoku. Ďalšou súčasťou ruského plánu je poskytnutie informácií o sýrskom chemickom arzenáli, jeho podriadenie medzinárodnej kontrole a následné zničenie.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun počas dňa v New Yorku vyhlásil, že správa inšpektorov OSN, ktorí na predmestí Damasku skúmali následky chemického útoku, pravdepodobne potvrdí použitie otravného plynu. Prezidenta Bašara Asada obvinil zo zločinov proti ľudskosti, o jeho zodpovednosti za chemický útok však priamo nehovoril. Správu majú inšpektori OSN predložiť v pondelok.

Sýrska opozícia zvolala na piatok naliehavú schôdzku svojho vedenia do Istanbulu. Predstaviteľ Sýrskej národnej koalície Sálim Mislata tam vyhlásil, že je z doterajšieho výsledku rokovania Kerryho s Lavrovom sklamaný . "Nechávajú na izbe vraha a zaoberajú sa len jeho zbraňami.

Nakladajú s ním ako s človekom, ktorý svoju obeť bodol a oni mu zoberú nôž a jeho samého pustia na slobodu," uviedol Mislata. Svetové ceny ropy v piatok klesli, pretože podľa obchodníkov sa zmiernili obavy z bezprostredného útoku na Sýriu. Barel Brentu od minulého piatku zlacnel o 3,5 percenta.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Kerry #Lavrov #sýrska kríza