Egyptská armáda urobila nálety na militantov na Sinaji

Egyptské vojenské vrtuľníky v piatok zaútočili na ciele islamistov na Sinajskom polostrove. Stalo sa tak dva dni po samovražedných útokoch, pri ktorých v nepokojnej oblasti zahynuli šiesti vojaci, informovali egyptské bezpečnostné zdroje.

13.09.2013 15:21 , aktualizované: 16:33
stíhačka, lietadlo Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa ich údajov vrtuľníky Apache ostreľovali úkryty a vozidlá používané militantmi pri meste Šajch Zuvajíd na severnom Sinaji. V stredu samovražední útočníci napadli sídlo tajnej služby v meste Rafah ako aj blízke kontrolné stanovište, pričom zahynuli šiesti vojaci ako aj obaja militanti na autách.

K činom sa prihlásila málo známa džihádistická skupina Džund al-islám (Vojaci islamu). Skupina obvinia egyptskú armádu z toho, že v rámci svojej kampane na potlačenie povstania islamistov na severe polostrova útočí na „neozbrojených moslimov“. Egyptská armáda spustila proti militantom na severnom Sinaji po zvrhnutí islamistického prezidenta Muhammada Mursího 3. júla veľkú ofenzívu.

Za Mursího opäť demonštrujú tisíce ľudí

Tisíce prívržencov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího vyšli v piatok po večerných modlitbách opäť do ulíc Káhiry, aby protestovali proti novej vláde a armáde. Účastníci protestu pochodovali hlavným mestom s portrétmi tých, ktorí zahynuli pri násilných stretoch počas augustových demonštrácií. Dnešný protest v Káhire sa zatiaľ zaobišiel bez násilností. Demonštrácie Mursího prívržencov sa konajú aj v iných častiach Egypta. V mestách Tanta a Mahallá musela polícia zasiahnuť slzotvorným plynom, zranenia však nehlásili.

Egyptský dočasný prezident Adlí Mansúr vo štvrtok o dva mesiace predĺžil výnimočný stav, ktorý v krajine platí od polovice augusta. Prezident tak rozhodol na základe vývoja bezpečnostnej situácie v krajine, ktorá je stále neistá. Výnimočný stav zaviedla egyptská armáda ešte 14. augusta v 14 provinciách v reakcii na násilie zo strany podporovateľov Mursího. Násilnosti si vtedy vyžiadali vyše tisíc obetí na životoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Egypt #armáda #samovrah #sinaj