Lukašenko dostal parodickú cenu za mier: Za zákaz tlieskania

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho policajné sily sa vo štvrtok stali laureátom ceny mieru, ktorá je paródiou na prestížne Nobelove ceny.

13.09.2013 18:17
debata (5)

Lukašenko sa víťazom takzvanej Ig Nobelovej ceny mieru stal za zásah a potrestanie ľudí, ktorí pred dvoma rokmi tlieskaním na verejnosti vyjadrovali protest proti jeho vláde. Udelenie parodického ocenenia dlhoročnému autoritatívnemu lídrovi postsovietskej krajiny oznámili na štvrtkovej ceremónii na pôde americkej Harvardskej univerzity.

Porota poukázala na fakt, že medzi zadržanými a odsúdenými je aj jednoruký muž. Jeden zo svedkov údajne potvrdil, že ho naozaj videl tlieskať, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Alexandr Lukašenko. Foto: Reuters
Alexander Lukašenko Alexandr Lukašenko.

Ig Nobelove ceny sú paródiou na tradičné ocenenia udeľované začiatkom októbra na počesť švédskeho vynálezcu Alfréda Nobela. Od roku 1991 ich udeľuje vedecký humoristický magazín Annals of Improbable Research (Anály nepravdepodobného výskumu). Mottom cien je Najskôr ľudí rozosmiať a potom ich prinútiť rozmýšľať. Ceny sú rozdelené do viacerých kategórií – podobne, ako je to v prípade tradičných nobeloviek.

Ocenenie je venované fiktívnemu bratovi slávneho Alfréda – Ignácovi Nobelovi. Ig Nobel je zároveň slovnou hráčkou – anglický výraz ignoble znamená potupný či nešľachetný. Ig Nobelova cena mieru pred dvoma rokmi napríklad putovala do Litvy starostovi Vilniusu Arturasovi Zuokasovi, ktorý sa preslávil svojím predvolebným spotom, kde s pomocou tanku ničil luxusné autá parkujúce na nepovolených miestach.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #bielorusko #Ig Nobelova cena #Alexandr Lukašenko