Rozhovory medzi Kerrym a Lavrovom o Sýrii sa skončili dohodou

Americko-ruské rozhovory o likvidácii sýrskych chemických zbraní sa skončili dohodou. V Ženeve to v sobotu oznámil minister zahraničných vecí USA John Kerry.

14.09.2013 07:05 , aktualizované: 21:58
Lavrov, Kerry Foto: ,
Americký ministerzahraničia John Kerry a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (34)

„Nie je tu priestor na manévrovanie a na nič, čo nie je plnením zo strany režimu Asada,“ povedal Kerry.Jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov povedal, že rozhodnutie je založené na dohode a kompromise. Kerry dohodu vymedzil v bodoch. Zhoda sa podľa neho našla v otázke množstva zbraní aj v metodológii, ako tieto zbrane zničiť.

Sýria má do týždňa predložiť zoznam svojho arzenálu a musí pustiť zástupcov OSN do všetkých miest, kde zbrane skladuje. Pokiaľ však dohodu nebude plniť, potom bude možné v súlade s článkom 7 Charty OSN požiadať Bezpečnostnú radu o prijatie rezolúcie, ktorá umožní použitie sily.

Ženevské rokovania sa začali vo štvrtok. Podľa všetkého splnili očakávania, pretože ich cieľom bolo nájsť mechanizmus pre technické splnenie ruského návrhu, podľa neho má Sýria poskytnúť svoje chemické zbrane medzinárodnej kontrole. Rusko tak odvrátilo chystaný americký útok na Sýriu, ktorý ju mal potrestať za údajné augustové nasadení chemických zbraní proti vlastným ľuďom.

Americký prezident Barack Obama privítal dohodu medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Zároveň však varoval režim sýrskeho prezidenta pred nedodržaním dohodnutých podmienok. „Ak diplomacia zlyhá, Spojené štáty sú pripravené konať,“ vyhlásil v narážke na prípadnú vojenskú intervenciu.

Dohoda o likvidácii sýrskych chemických zbraní má šesť bodov

Spojené štáty a Rusko po trojdňovom rokovaní svojich ministrov zahraničia dospeli k dohode, ktorá má umožniť likvidáciu sýrskych chemických zbraní. Dohoda, o ktorej informovali ruský minister Sergej Lavrov a jeho americký náprotivok John Kerry, má šesť bodov:

  • 1. Je potrebné zhodnúť sa na množstve a type chemických zbraní a umožniť rýchlo ich medzinárodnú kontrolu
  • 2. Sýria musí do týždňa poskytnúť ucelený zoznam zásob svojho chemického arzenálu
  • 3. S pomocou mimoriadnych procedúr zaistených dohovorom o chemických zbraniach bude umožnená rýchla likvidácia
  • 4. Sýria musí inšpektorom umožniť okamžitý a neobmedzený prístup ku všetkým svojim zásobárňam
  • 5. Zničené musia byť všetky chemické zbrane, možný je aj ich presun zo sýrskeho územia
  • 6. Logistickú podporu zaistí OSN, plnenie bude zabezpečené podľa článku 7 Charty OSN.

Šéf hlavnej povstaleckej Slobodnej sýrskej armády v sobotu odmietol americko-ruský návrh na riešenie krízy v Sýrii. „Nemôžeme akceptovať žiadnu časť tejto iniciatívy,“ povedal reportérom v tureckom Istanbule generála Salím Idrís. „Spolu so svojimi bratmi v zbrane budeme pokračovať v boji, až kým režim (sýrskeho prezidenta Bašara Asada) nepadne,“ dodal.

Dohovor o zákaze chemických zbraní začne pre Sýriu platiť o mesiac

Organizácia Spojených národov (OSN) dostala všetky dokumenty potrebné na to, aby Sýria mohla pristúpiť na medzinárodnú dohodu o zákaze chemických zbraní (CWC). OSN uviedla, že dohovor začne pre Sýriu platiť o mesiac, respektíve o 30 dní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sýria doteraz patrila medzi niekoľko málo krajín, ktoré dohovor o zákaze bojových otravných látok z roku 1997 nepodpísali. Vo štvrtok však sýrsky prezident Bašar Asad podpísal dekrét o pripojení Sýrie do Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá je výkonným orgánom tohto dohovoru. „Dohovor nadobudne pre Sýrsku arabskou republiku v platnosť 30. deň po dátume od prijatia aktu o pristúpení, konkrétne 14. októbra 2013,“ uviedla tlačová služba Spojených národov.

Svet vidí v dohode o Sýrii nádej

Svet hodnotí dohodu medzi Ruskom a Spojenými štátmi priaznivo, ale napríklad Veľká Británia zdôrazňuje, že teraz bude potrebné pracovať na realizácii plánu. Francúzsko označilo dohodu zo Ženevy za „dôležitý krok vpred“ a uviedlo, že pondelkové rokovanie s Britániou a Spojenými štátmi v Paríži sa sústredí na uplatňovanie tejto dohody.

Podľa Nemecka po ženevských rozhovoroch výrazne vzrástli nádeje na mierové riešenie sýrskeho konfliktu. Šéf OSN Pan Ki-mun vyjadril nádej, že dohoda ukončí „desivé utrpenie“ sýrskeho ľudu. „Generálny tajomník OSN pevne dúfa, že americko-ruská dohoda zo Ženevy znemožní akékoľvek ďalšie použitie chemických zbraní v Sýrii a pripraví cestu pre politické riešenie vojny, ktorá ukončí desivé utrpenie sýrskeho ľudu,“ oznámila to hovorkyňa OSN Vannin Maestracciová.

„Ak po slovách budú nasledovať činy, šance na politické riešenie výrazne rastú,“ konštatoval nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle. Berlín kategoricky odmieta akokoľvek sa podieľať na prípadnej invázii západných krajín do Sýrie. „Trvalý mier v Sýrii nemôže byť nastolený vojenskou silou, ale jedine politickou cestou,“ dodal Westerwelle.

„Návrh dohody zo Ženevy je významným krokom vpred,“ uviedol vo svojom vyhlásení francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Francúzsko podľa neho spresní svoj postoj v závislosti na správe zbrojných inšpektorov OSN, ktorí vyšetrovali chemický útok neďaleko Damasku z minulého mesiaca .

Šéf OSN Pan Ki-mun v piatok uviedol, že správa, ktorá má byť zverejnená v pondelok, pravdepodobne potvrdí použitie otravného plynu. O zodpovednosti zaň ale nehovoril.

Sýrska opozícia si za premiéra vybrala Ahmada Tumaha

Sýrska opozícia si v sobotu zvolila za predbežného premiéra umierneného islamistu a bývalého politického väzňa Ahmada Tumaha. Informovala o tom agentúra Reuters. Opozícia dúfa, že nový vodca posilní dôveryhodnosť navonok.

Vedenie sýrskej opozície (Sýrska národná koalícia) na svojom zasadnutí v Istanbule zvolilo 48-ročného politika v deň, keď Spojené štáty a Rusko oznámili, že dospeli k dohode v otázke sýrskych chemických zbraní. To by podľa Reuters mohlo vyústiť do úsilia o komplexnejšie urovnanie viac ako dvojročného konfliktu.

Tumah je bývalý politický väzeň z východosýrskej provincie Dajr az-Zaur. V hlasovaní dostal 75 z 97 hlasov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Kerry #Lavrov #likvidácia chemických zbraní