Island prerušil prístupové rozhovory s EÚ

Island definitívne prerušil prístupové rozhovory s Európskou úniou. Islandská vláda tak tento týždeň splnila svoj predvolebný sľub, ktorý dala voličom.

14.09.2013 18:54
EÚ, Európska únia, vlajka Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Podľa sobotnej správy islandského denníka Fréttabladid Brusel na pozíciu Reykjavíku reagoval tým, že plánuje začiatkom budúceho týždňa vytvoriť novú spoločnú vyjednávaciu skupinu pre Island a Čiernu Horu. Samostatná skupina pre Island bude zrušená.

Nemenovaný zdroj z Európskej komisie podľa denníka Fréttabladid konštatoval, že je to prirodzený krok po tom, čo súčasná stredopravá islandská vláda dala znova jasne najavo, že nemá v úmysle v nadchádzajúcich rokoch prístupové rokovania obnoviť. Podľa informačného portálu Eyjan.is bude Európska komisia pripravená kedykoľvek rozhovory o prípadnom členstve Islandu znovu začať.

Islandský minister zahraničia Gunnar Bragi Sveinsson vo štvrtok v islandskom parlamente uviedol, že súčasný kabinet chce úzko spolupracovať s EÚ, bez toho, aby sa Island stal členom únie. „Rozpustili sme naše pracovné skupiny a vyjednávacie tímy. Žiadne ďalšie samity nebudú," povedal šéf islandskej diplomacie vo štvrtok v parlamente. „Vo vláde v tejto veci panuje zhoda, proces bol pozastavený. Budeme sa však snažiť zlepšiť komunikáciu a posilniť vzťahy s EÚ bez toho, aby sme sa k únii pripojili,“ dodal Sveinsson.

Verejná mienka na ostrove nie je členstvu v Európskej únii naklonená. Hlavné nezhody s úniou sa týkajú rybolovu. Reykjavíku a Bruselu sa zatiaľ nepodarilo vyriešiť spor týkajúci sa lovu makrel. Európska únia hrozí obchodnými sankciami, ak Island nezníži svoje kvóty.

V aprílových parlamentných voľbách zvíťazila na Islande euroskeptická stredopravá koalícia. Súčasťou jej predvolebného programu bolo aj to, že skončí prístupové rokovania s Európskou úniou.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Island #rybolov