Japonci odstavia posledný jadrový reaktor v krajine

Japonsko v nedeľu večer začne odstavovať z prevádzky svoj posledný fungujúci jadrový reaktor a tretia najväčšia ekonomika planéty tak nebude vyrábať žiadnu elektrinu z nukleárnych zdrojov.

15.09.2013 14:58
debata

Stane sa tak už druhýkrát od krízy v elektrárni Fukušima z marca 2011. Premiér Šinzó Abe nukleárnu energetiku podporuje, verejnosť je však proti pre obavy, že podobné incidenty sa budú opakovať.

Posledný fungujúci reaktor sa nachádza v areáli atómovej elektrárne Ói v západojaponskej prefektúre Fukui. Proces jeho odstavenia sa začne v nedeľu večer, pričom elektrickú energiu by mal definitívne prestať vyrábať niekoľko hodín po tom, pravdepodobne v pondelok ráno.

Téma jadra sa v Japonsku stala mimoriadne nepopulárnou po havárii v elektrárni vo Fukušime v dôsledku zemetrasenia a cunami z 11. marca 2011. Japonsko pod tlakom verejnej mienky začalo následne všetky svoje jadrové reaktory postupne odstavovať, dva z nich však už pre obavy z nedostatku elektrickej energie reštartovalo. Abe tvrdí, že jeho vláda chce „zodpovednú energetickú politiku“ a prisľúbil tiež podporovať alternatívne a obnoviteľné zdroje energie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #atómová energia