Španielsky premiér nevylučuje referendum o nezávislosti Katalánska

Španielsky premiér Mariano Rajoy ponúkol katalánskej vláde dialóg a údajne nevylučuje referendum o osamostatnení tohto regiónu na severovýchode Španielska.

15.09.2013 17:23
Španielsky premiér Mariano Rajoy Foto: ,
Mariano Rajoy.
debata

Tamojšie médiá informovali, že Rajoy napísal šéfovi katalánskej regionálnej vlády Arturovi Masovi list s ponukou „dialógu bez vypršania platnosti“.

Mas však po ekonomicky najsilnejšom regióne Španielska tiež požaduje „vernosť inštitúciám“ a „dodržanie právneho rámca“. Rajoy tak odpovedal na list, ktorým Mas už v júli žiadal Madrid o povolenie referenda o nezávislosti Katalánska. Konanie referenda v budúcom roku už schválil katalánsky parlament, ale Madrid doteraz trval na tom, že takéto hlasovanie by bolo protiústavné.

Státisíce Kataláncov v stredu vytvorili 400 kilometrov dlhú ľudskú reťaz, ktorou chceli dať najavo želanie hlasovať v referende. Predseda Zjednotenej ľavice (IU) Cayo Lara tvrdí, že Rajoy uvažuje o tom, že by referendum v Katalánsku umožnil tým, že podporí príslušnú zmenu španielskej ústavy. IU je treťou najsilnejšou stranou v španielskom parlamente.

Denník El Mundo pritom podčiarkol, že Rajoy všeľudové hlasovanie nevylúčil. Za referendum sa v nedávnom prieskume vyjadrilo 80 percent obyvateľov Katalánska, v ktorom žije okolo 7,5 milióna ľudí. Päťdesiatdva percent opýtaných pripustilo, že by hlasovalo za nezávislosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #Katalánsko