Vrak stroskotanej Costy Concordie sa podarilo vyrovnať

Vrak talianskej výletnej lode Costa Concordia, ktorá stroskotala pri pobreží ostrova Giglio, sa v noci na utorok počas náročnej operácie podarilo uvoľniť z útesu a narovnať.

16.09.2013 07:15 , aktualizované: 17.09.2013 10:45
Concordia Foto: ,
Vrak stroskotanej Costy Concordie sa v utorok v noci podarilo vyrovnať.
debata (1)

Najnáročnejšia operácia svojho druhu s nákladmi vyčíslenými na 750 miliónov eur trvala jediný deň. „Operácia bola úspešná. Dosiahli sme nulový bočný náklon,“ povedal riaditeľ talianskeho úradu civilnej ochrany Franco Gabrieli. Loď majú následne vyzdvihnúť nad hladinu pomocou sústavy nádrží pripevnených k trupu, ktoré budú slúžiť ako závažia či plaváky, a odtiahnuť do prístavu.

Luxusné plavidlo nabehlo na útes a čiastočne sa potopilo v dôsledku nevydareného manévru, ktorým chcel kapitán Francesco Schettino „pozdraviť“ obyvateľov Giglia. V čase nehody sa na palubách nachádzalo 4 229 ľudí pochádzajúcich zo 70 krajín sveta.

Neskorá a zmätočná evakuácia si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených, za čo Schettina v júli postavili pred súd. Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur.

Costa Concordia váži viac než 114 000 ton a je teda dvakrát ťažšia ako Titanic. Plavidlo dlhé ako tri futbalové ihriská do vzpriamenej polohy zdvíhalo viac ako 50 navijakov s reťazami a lanami. K tomu, aby loď zase stála rovno, bolo treba navinúť viac ako 21 metrov oceľových lán, z ktorých niektoré boli vedené pod trupom lode.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #more #loď #Costa Concordia #vrak