Dcéra severokórejského policajného šéfa utiekla do Južnej Kórey

Dcéra vysokého predstaviteľa severokórejských bezpečnostných síl utiekla do Južnej Kórey.

16.09.2013 11:38 , aktualizované: 12:40
debata (14)

Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o vzácny prípad, keď niektorý z členov elitných rodín v tejto komunistickej krajine odíde nelegálne do zahraničia.

Devätnásťročná dievčina menom Han, ktorá podľa správ aktivistov pre ľudské práva utiekla na juh, je dcéra predstaviteľa severokórejského ministerstva verejnej bezpečnosti zodpovedného za policajné operácie v severokórejskej metropole Pchjongjangu.

Han študovala na univerzite v čínskom hlavnom meste Pekingu, odkiaľ sa rozhodla v máji odísť do Južnej Kórey, informoval nemenovaný aktivista, ktorý údajne dievčaťu pri úteku pomáhal.

Po príchode do Soulu bola žena podrobená množstvu výsluchov zo strany juhokórejskej rozviedky. Juhokórejské tajné služby ale odmietli túto informáciu komentovať.

Utečenci, ktorí sú zadržaní pri svojom pokuse o emigráciu v Číne, bývajú vrátení do Severnej Kórey, kde im hrozí uväznenie v pracovnom tábore či dokonca poprava.

Ak sa utečencom útek do Južnej Kórey vydarí, severokórejský režim často prenasleduje členov ich rodiny, ktorí zostali v KĽDR.

Väčšina Severokórejčanov uteká pred chudobou a hladom. Útek príslušníkov elitných rodín, ktoré požívajú množstvo materiálnych výhod, je veľmi neobvyklý, píše agentúra AFP.

Juhokórejskí pohraničníci zastrelili muža, ktorý utekal do KĽDR

Juhokórejskí pohraničníci v pondelok zastrelili muža, ktorý sa údajne snažil dostať na severokórejskú stranu hranice. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany. Podobné úteky z prosperujúceho juhu na chudobný sever Kórejského polostrova sú veľmi neobvyklé, zvlášť potom za denného svetla, konštatovala agentúra Reuters.

„Muž skočil do rieky Imdžin a ignoroval opakované varovania juhokórejských vojakov,“ povedal agentúre AFP hovorca juhokórejského ministerstva obrany. „Vojaci na neho spustili paľbu a neskôr jeho telo z rieky vylovili,“ dodal s tým, že dotyčný sa pravdepodobne chcel dostať do KĽDR.

Totožnosť muža zatiaľ nebola zistená a nevie sa, či išlo o Juhokórejčana či občana inej krajiny. Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap napísala, že streľba na muža bola oprávnená, pretože jeho identita nebola známa a mohlo ísť o severokórejského vojaka.

Väčšina ľudí uteká opačným smerom, teda zo zbedačenej komunistickej Severnej Kórey na bohatý juh Kórejského polostrova. Utečenci z KĽDR navyše spravidla volia cestu cez Čínu a ďalšie krajiny, aby nakoniec dorazili do Južnej Kórey.

Rieka Imdžin vymedzuje časť prísne stráženej hranice medzi oboma Kóreami, ktoré zostávajú od kórejskej vojny v rokoch 1950–53 vo vojnovom stave, pretože nikdy nepodpísali riadnu mierovú dohodu.

Agentúra Reuters pripomenula, že prekročenie hranice z Južnej do Severnej Kórey bez povolenia je nelegálne a že podobné pokusy vykonané za denného svetla sú veľmi neobvyklé.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #hranice #útek #streľba #Južná Kórea