V Jeruzaleme tajne rokovali o palestínko-izraelskom mieri

V Jeruzaleme sa v pondelok uskutočnilo ďalšie kolo palestínsko-izraelských mierových rokovaní. Agentúre AFP to povedal nemenovaný palestínsky zdroj, izraelská strana však túto informáciu odmietla potvrdiť.

16.09.2013 14:32
Palestína Foto:
Ilustračné foto
debata

BLÍZKY VÝCHOD: Ďalšie kolo rokovaní sa tajne konalo v Jeruzaleme Blízkovýchodné mierové rozhovory boli obnovené v auguste, prebiehajú však za zatvorenými dverami a na verejnosť z nich preniká len málo informácií.

Rokovania sa uskutočnili deň po návšteve amerického ministra zahraničia Johna Kerryho v Jeruzaleme, kde sa stretol izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Pokrok v blízkovýchodných mierových rokovaniach bol hlavnou témou stretnutia.

O tom istom hovoril Kerry minulý pondelok v Londýne aj s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom. „Najlepším spôsobom, ako vyriešiť tie najťažšie záležitosti, je robiť to bez verejnosti,“ vyhlásil v nedeľu Kerry s tým, že novinárom nebudú poskytovať informácie o rokovaniach.

Palestínčania a Izraelčania sa dohodli na naštartovaní vzájomných rozhovorov s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu. Jedným z najspornejších bodov pritom stále zostávajú presné hranice budúceho palestínskeho štátu a citlivá otázka židovských osád.

Problém je stále aj budúci štatút Jeruzalema, kde chcú mať hlavné mesto tak Palestínčania, ako aj Izraelčania. Židovský štát tesne pred rokovaniami v rámci „gesta dobrej vôle“ prepustil 26 palestínskych väzňov. Rokovania však zatieňuje oznámenie Izraela o vybudovaní ďalších židovských osád na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #mier #john kerry