Dalajláma v Prahe: Nové storočie má pamätať na mier

Nová generácia by mala prispieť k tomu, aby sa 21. storočie stalo mierovým, to predchádzajúce sa vyznačovalo krviprelievaním a násilím. S týmto posolstvom vystúpil v Prahe na konferencii Forum 2000 tibetský dalajláma.

16.09.2013 14:48
Dalalajláma Foto: ,
Duchovný vodca Tibetu - dalajláma.
debata

Informoval o tom portál Českej televízie. Duchovný vodca Tibetu si pripomenul tiež svojho osobného priateľa, bývalého československého a českého prezidenta, Václava Havla. Konferenciu otvorila v nedeľu nositeľka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij, ktorá predtým navštívila na Pražskom hrade českého prezidenta Miloša Zemana.

„Moje storočie bolo cez množstvo šťastných momentov a veľa úspechov do veľkej miery storočím, ktoré môžeme opísať ako storočie násilia. Nielen zabíjania, ale podvádzania, zastrašovania, vykorisťovania ľudí i korupcie,“ vyhlásil dalajláma a dodal: „Teraz musia mladí ľudia, generácie 21. storočia, nájsť širokú a dlhodobú víziu. V nej budú zdôraznené spoločné záujmy ako tie najdôležitejšie, nie náboženské, národnostné, rasové a iné rozdiely.“

Dalajláma zároveň varoval pred zveličením národnostných, náboženských alebo rasových rozdielov. Ľudia sú podľa neho v zásade rovnakí.

Pražský arcibiskup Dominik Duka sa s úplným odsúdením minulého storočia nestotožnil. Podľa neho nemožno na toto obdobie nazerať iba ako na temnú éru, pretože v ňom vynikli ľudia, ktorí ukázali svetu, čo je naozajstná ľudskosť.

Podľa dalajlámu si súčasná generácia musí uvedomiť, že je súčasťou spoločenstva siedmich miliárd ľudských bytostí a že v súčasnom svete sú ľudia na sebe viac vzájomne závislí ako v minulosti. Spoločný záujem celého ľudstva podľa neho musí byť nadradený záujmom založeným na národnosti alebo na vyznaní.

Tibetský duchovný vodca tiež vyhlásil, že pri hľadaní lepšieho sveta nesmie zostať len pri slovách a modlitbách: „Modlitba je veľmi dôležitá pre jednotlivca, ale pre spoločnosť a pre svet sú dôležitejšie činy.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #dalajláma