Voľby v Česku by vyhrali socialisti, komunisti sú druhí

Ak by sa parlamentné voľby v Česku konali v septembri, vyhrala by ich ČSSD so ziskom takmer 22 percent. Druhí by skončili komunisti z KSČM, ktorých by volilo 10,5 percenta opýtaných.

16.09.2013 15:36
Sobotka Foto: ,
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka sa zrejme po voľbách stane novým premiérom.
debata (7)

Pod hranicou desiatich percent sa ocitli obe ešte nedávno vládne strany. TOP 09 by dostala o niečo viac ako deväť percent a ODS by svoj hlas nedalo ani osem percent respondentov. Do parlamentu by sa tesne dostalo aj hnutie známeho podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša ANO a taktiež dnes mimoparlamentná Strana práv občanov – zemanovci (SPOZ).

Vládu by tak zostavovali sociálni demokrati. Tí by mohli vládnuť buď s tichou podporou komunistov, alebo v spolupráci s TOP 09 exministra zahraničia a neúspešného prezidentského kandidáta Karla Schwarzwenberga. No kým vládnu spoluprácu s KSČM im zakazuje prijaté uznesenie, kabinet s TOP 09 by podľa svojich slov odmietol vymenovať prezident Miloš Zeman. Ten to označil za zradu na voličoch a avizoval, že by za premiéra nevymenoval lídra ČSSD Bohuslava Sobotku ani Schwarzenberga, podotýka portál českého denníka Mladá Fronta Dnes.

Predčasné októbrové parlamentné voľby sú dôsledkom zemetrasenia na politickej scéne, ktoré sa začalo v polovici júna, kedy do sídla vlády vtrhla polícia a prevalil sa škandál okolo šéfky kancelárie vtedajšieho premiéra Petra Nečasa Jany Nagyovej. Tá protizákonne využívala služby tajných služieb. Nečas reagoval rezignáciou a Zeman sa rozhodol poveriť zostavením novej vlády svojho spojenca a exministra financií Jiřího Rusnoka. Jeho vláda však začiatkom augusta nezískala dôveru parlamentu, nasledovala jeho demisia do rúk prezidenta a rozpustenie snemovne.

7 debata chyba