V budove námorníctva USA strieľal zrejme psychicky narušený útočník

Pondelkovú streľbu v budove amerického vojenského námorníctva vo Washingtone, ktorá si vyžiadala 13 mŕtvych, mal na svedomí iba jeden útočník. Uviedla to podľa agentúry AP vo Washingtone policajná šéfka Cathy Lanierová.

16.09.2013 17:06 , aktualizované: 17.09.2013 15:03
Alexis Foto: ,
Polícia potvrdila že jediným strelcom bol muž Aaron Alexis.
debata (114)

„V tejto fáze nemáme žiadny dôkaz, žiadnu známku, že tam bol ďalší strelec,“ povedal starosta mesta Vincent Gray. Polícia už skôr oznámila, že jedného strelca zabila. Spočiatku sa hovorilo o tom, že na útoku sa mohli zúčastniť aj dvaja ďalší strelci. „Teraz sme presvedčení, že za straty na životoch je zodpovedná jediná osoba,“ vyhlásila Lanierová.

Zastrelený útočník bol identifikovaný ako 34-ročný Aaron Alexis. Podľa polície mal pri sebe tri zbrane vrátane útočnej pušky AR-15 a pištole, ktorú vzal jednému policajtovi počas prestrelky. Alexis vyrastal v New Yorku a podľa agentúry AP konvertoval na budhizmus. Bol údajne hlboko veriaci a chcel sa stať budhistickým mníchom. Susedia ho považovali za neškodného čudáka, večne ukrivdeného a občas prepadal návalom hnevu.

Agentúra AP s odvolaním sa na policajné zdroje informovala, že Alexis trpel stihomamom, poruchami spánku a ďalšími vážnymi psychickými problémami. Liečil sa kvôli nim vo vojenskej nemocnici. Podľa týchto zdrojov tiež „počul hlasy“.

V rokoch 2004 a 2010 mal pre incidenty s použitím zbraní, ku ktorým došlo vo Fort Worth a Seattli, problémy s políciou. Podľa zdroja agentúry Reuters bol v roku 2011 prepustený z vojenského námorníctva pre prípady nevhodného správania.

Pri streľbe bolo osem ľudí zranených, traja z nich, vrátane policajtov a dvoch žien postrelil. Nikto nie je v ohrození života. Väčšina mŕtvych sú civilní zamestnanci základne, najstarší z nich mal 73 rokov.

„Len sa otočil a začal páliť. Mieril vysoko a netrafil. Nič nevravel. Hneď ako sme si uvedomili, že strieľa, snažili sme sa utiecť z budovy,“ povedala zamestnankyňa úradu Terrie Durhamová, ktorá s kolegami narazila na strelca v hale tretieho poschodia.

V budove vojenského námorníctva vo Washingtone... Foto: Reuters, Jacquelyn Martin
USA, streľba, Washington V budove vojenského námorníctva vo Washingtone sa v pondelok strieľalo, polícia oblasť uzavrela.

Útok sa udial v objekte nazývanom Navy Yard, kde sídli veliteľstvo systémov vojnového námorníctva NAVSEA, ktoré má na starosti koncepciu a výrobu amerických vojenských lodí a ponoriek. Podľa FBI mal Alexis platnou priepustku do tohto objektu.

Útočníkov motív zatiaľ zostáva neznámy. Starosta upozornil, že neexistujú žiadne známky toho, že útok bol teroristickým činom. Dodal však, že takúto možnosť nemožno vylúčiť.

Svedkovia spočiatku opisovali strelca rozdielne

Teóriu o viacerých útočníkoch rozvírili zrejme zamestnanci, ktorí postupne opúšťali budovu. Ich výpovede o popise útočníka sa totiž výrazne líšili. Napríklad Todd Brundidge stál v jednej chvíli od strelca len pár metrov. „Práve som telefonoval, keď pribehol kolega a hovorí: „Hej, toto nie je požiarny poplach, ale niekto tu strieľa“. Okamžite sme bežali von a po ceste odchytávali ďalších ľudí. Na konci jednej chodby sme zbadali muža, ktorý po nás začal strieľať. Výstrely sa však ozývali aj z inej časti budovy,“ povedal svedok.

Polícia uzavrela oblasť v okolí budovy... Foto: Reuters, Jacquelyn Martin
USA, Washington, streľba Polícia uzavrela oblasť v okolí budovy amerického vojenského námorníctva vo Washingtone, kde strelci podľa prvých správ zabili štyroch ľudí a ďalších zranili.

Pre pátracie vrtuľníkov nad objektom zastavilo washingtonské Reaganove letisko na niekoľko hodín odlety. V budove pracujú približne tri tisícky ľudí.

Obama označil útok za „zbabelý čin“

Stále nevieme všetky fakty. Chceme však poďakovať námorníctvu, polícii a lekárom. Všetci zareagovali rýchlo. Urobíme všetko, aby páchatelia boli vypátraní,“ konštatoval prezident Barack Obama. Ten požiadal miestne i federálne úrady, aby sa na vyšetrovaní podieľali spoločne. Podľa Obamu útočníci mierili na vojenské námorníctvo aj civilný personál. „Modlíme sa za všetkých, ktorí boli postihnutí, sme v myšlienkach s ich rodinami.“

Skupina ľudí smúti na Námestí mieru vo... Foto: SITA/AP, J. Scott Applewhite
streľba, Washington Skupina ľudí smúti na Námestí mieru vo Washingtone.

Terčom útoku boli podľa Obamu muži a ženy, ktorí „pracujú pre svoju krajinu“. „Boli to patrioti, ktorí vedia, ako čeliť podobným hrozbám v zahraničí. To, čo sa stalo dnes, nikto nečakal – aby bol na nich vykonaný zbabelý útok na domácej pôde,“ vyhlásil.

Na miesto dorazili desiatky vozidiel záchrannej služby a vrtuľníky, ktoré sa snažia evakuovať ranených. Ľuďom v okolí areálu odporučili, aby nevychádzali. Zatvorené zostávajú blízke školy, pretože panujú obavy, aby jeden z útočníkov neutiekol von z areálu. V blízkosti budovy sú však aj ďalšie kľúčové inštitúcie. Napríklad Biely dom alebo Pentagon.

Americké vojenské námorníctvo uviedlo, že zaznamenalo ráno v budove tri výstrely. Armáda neskôr uviedla, že strelcov môže byť viac.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Washington