Francúzsko naďalej presviedča Rusov o tvrdej rezolúcii voči Sýrii

Francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius v utorok pricestoval do Ruska presvedčiť ruské vedenie o potrebe "silnej" rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o sýrskych chemických zbraniach.

17.09.2013 12:31 , aktualizované: 14:09
Russia France Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov (vpravo) a francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius počas rokovaní o Sýrii v Moskve.
debata (59)

Základom pripravovanej rezolúcie je ruský plán na kontrolu a likvidáciu sýrskych otravných látok. S hrozbou násilnej odvety za jeho neplnenie ale Rusko nesúhlasí. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov pred začatím besedy s Fabiusom vyhlásil, že očakáva „detailné“ vysvetlenie francúzskeho stanoviska. Zdôraznil zároveň, že jeho víkendové rokovania s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym žiadny plán na potrestanie Damasku neobsahuje.

Rusko doteraz všetky pokusy o protisýrsku rezolúciu Rady bezpečnosti s využitím svojho veta blokovalo. Pre novú rezolúciu, ktorá uloží Damasku podriadiť sa kontrole a následne zničiť všetky armádne chemické sklady, je ochotné zdvihnúť ruku.

Nesúhlasí ale s návrhmi USA, Británie a Francúzska, aby rezolúcia odkazovala na siedmy článok Charty OSN umožňujúci použitie sily v prípade, že Sýria svoje záväzky nedodrží.

Vyhrážku silou rezolúcia podľa stanoviska Moskvy obsahovať nesmie. Ak by Sýria v budúcnosti ignorovala plán chemického odzbrojenia, je podľa názoru Ruska nevyhnutné začať rokovať o ďalšej rezolúcii, ktorá by už možnosť použitia sily obsahovala.

Ako ale nedávno povedal sám Lavrov novinárom, obsah tejto hypotetickej druhej rezolúcie je „vo hviezdach“. Moskva navyše bude trvať na tom, aby sa prípadné sýrskej prehrešky preukázali „na dvesto percent“.

Sýrska opozícia žiada, aby OSN poslala sýrsku vládu pred súd

Sýrska opozícia očakáva rýchlu reakciu sveta na pondelkovú správu inšpektorov OSN na nasadenie chemických zbraní v Sýrii. OSN musí podľa nej režim v Damasku pohnať pred medzinárodnú justíciu. Podľa opozície správa jasne dokazuje, že chemický útok z 21. augusta vykonali vládne sily. Správa inšpektorov OSN ale výslovne žiadnu zo strán z útoku neobviňuje.

Sýrske ministerstvo zahraničia reagovalo rozhorčene na pondelkovú požiadavku Francúzska, Británie a USA na odstúpenie sýrskeho prezidenta Bašara Asada. „Asad je legitímny prezident, ktorého zvolil sýrsky ľud a zostane ním, kým si to Sýrčania budú želať,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Všetky tri spomínané krajiny považujú správu inšpektorov OSN za dostatočne jednoznačnú, aby sa dalo povedať, že chemický útok spáchali vládne sily. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun správu označil za „usvedčujúci a nevyvrátiteľný dôkaz“ a povedal, že je jasné, že bol v Sýrii spáchaný vojnový zločin.

Sýrska opozícia sa domnieva, že svet musí teraz reagovať rýchlo. Vyzvala OSN, aby sýrsku vládu pohnali pred Medzinárodný trestný súd. „Sýrska koalícia vyzýva OSN, aby skoncovala s kultúrou beztrestnosti v Sýrii a aby zabránila režimu páchať ďalšie zločiny proti ľudskosti,“ píše sa vo vyhlásení sýrskej národnej koalície.

Správa inšpektorov síce výslovne žiadnu zo strán z útoku neobviňuje, ale popisuje, že sarín bol vypálený na cieľ v hlaviciach rakiet typu zem-zem z oblasti, kde sú sýrske vojenské základne. Pripúšťa tiež, že dôkazy mohli byť zmanipulované, pretože boli nájdené v oblasti, ktorú kontroluje opozícia.

USA, Británia a Francúzsko kladú dôraz na tie časti správy, ktoré hovoria o type rakiet, ich dráhe a o zložení látky v ich hlaviciach. Podľa týchto krajín sú to dôkazy o vine vlády. Rusko má práve opačný názor. Jeho minister zahraničia Sergej Lavrov v utorok zopakoval, že Rusko má dôvod domnievať sa, že išlo o provokáciu. Opozícia už podľa neho v minulosti spáchala niekoľko takýchto akcií, aby vyprovokovala zahraničnú intervenciu.

Sýrska vláda v utorok neútočila len na USA, Britániu a Francúzsko, ale aj na Turecko. Jeho armáda v pondelok zostrelila sýrsky vrtuľník nad územím krajiny. Sýrska armáda Turecko obvinila, že situáciu týmto incidentom len vyostrila. Vrtuľník bol údajne na pohraničnej misii, aby zmapoval presuny islamistov do Sýrie a „omylom“ sa dostal do tureckého vzdušného priestoru.

Podpredseda tureckej vlády Bülent Arinc tvrdil, že posádka vrtuľníka pred zostrelením nereagovala na opakované výzvy, aby opustila turecký priestor . Stroj bol zasiahnutý strelou vypálenou z lietadla a spadol na sýrske územie. Jedného z pilotov údajne zajala opozícia, osud druhého nie je známy.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Sýria #OSN #sýrska kríza #rezolúcia