Obama stráca na Slovensku popularitu

Odvtedy, čo sa Barack Obama nasťahoval do Bieleho domu, sa jeho obľúbenosť na Slovensku výrazne znížila.

18.09.2013 15:00
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (51)

Zahraničnú politiku prezidenta USA schvaľuje nadpolovičná väčšina opýtaných (53 percent), ale od roku 2009 je to pokles takmer o pätinu (úbytok 18 percent). Vyplýva to z prieskumu s názvom Transatlantické trendy, ktorý každoročne zverejňuje americký German Marshall Fund (GMF US). Obyvatelia na Slovensku tak dali Obamovi v tomto smere najnižšie kladné hodnotenie spomedzi jedenásť krajín EÚ, v ktorých sa prieskum uskutočnil.

Obama po odchode Georgea Busha z Bieleho domu spočiatku vzbudzoval veľké očakávania, pripomenul Pavol Demeš, analytik GMF US. „Veľa Slovákov si totiž spájalo Busha s predstavou jednostrannej americkej zahraničnej politiky. Od Obamu čakali, že sa prikloní k multilaterálnej diplomacii,“ poznamenal pre Pravdu.

Demeš si nevie jednoznačne vysvetliť, prečo je prepad Obamovej popularity najväčší práve na Slovensku. „Prieskum sa robil v júni, čiže predtým, ako sa začalo hovoriť o možnosti zaútočiť na Sýriu kvôli použitiu chemických zbraní. Budú potrebné ďalšie výskumné sondy, aby sa našli príčiny poklesu obľúbenosti Obamu,“ podotkol s tým, že si nevšimol zahraničnopolitické kroky prezidenta USA, ktoré by mohli zvlášť roztrpčiť ľudí na Slovensku.

V ich očiach nevyzneli dobre Spojené štáty ako vedúca sila vo svetových záležitostiach. Túto úlohu USA považuje za želateľnú 38 percent opýtaných, čo je výrazne za európskym priemerom, ktorý je 55 percent. Hoci je Slovensko spojencom s Američanmi v NATO, o jedno percento viac ľudí v prieskume sa pri rovnakej otázke priklonilo k Rusku – 39 percent označilo jeho líderstvo vo svete za prijateľné. „Je to zaujímavé zistenie, pretože Slováci hodnotili USA najslabšie spomedzi meraných krajín a zároveň dali najvyššiu známku Rusku,“ upozornil Demeš.

Z ankety ďalej vyplynulo, že 44 percent opýtaných obyvateľov Slovenska nesúhlasí s tým, aby sa slovenskí inštruktori podieľali na výcviku príslušníkov afganskej armády a polície. „Je to dôvod zamyslieť sa, ako by náš rezort diplomacie a ministerstvo obrany mohli zlepšiť verejnú diplomaciu, čiže aby občania lepšie chápali význam zahraničných misií,“ povedal Demeš.

So zahraničnou politikou vlády Roberta Fica podľa ankety súhlasí 51 percent opýtaných, čo je pokles o 9 percent v porovnaní s minulým rokom. Hospodárska politika kabinetu sa pozdáva 34 percentám (vlani malo kladný názor o 6 percent viac ľudí v prieskume).

Výsledky 12. ročníka Transatlantických trendov boli publikované v stredu. Slovensko zaradili do prieskumu desiatykrát.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Slovensko #Transatlantické trendy