V Chorvátsku pre nízke platy štrajkujú tisíce lekárov a sestier

Až 40-tisíc chorvátskych nemocničných lekárov a zdravotných sestier v stredu začalo štrajk na protest proti neúmernému pracovnému zaťaženiu a nízkym platom. Do akcie sa podľa miestnych médií zapojilo až 70 percent všetkých zdravotníkov z chorvátskych nemocníc. Akcia má trvať týždeň.

18.09.2013 14:27
debata (2)

Lekári a sestry požadujú, aby súčasťou nových kolektívnych zmlúv bol záväzok zvýšenie odmien za nadčasy a nemocničné služby. Rokovania odborov s ministerstvom zdravotníctva zlyhalo. Vláda sa podľa štrajkujúcich snažila zdravotníkmi zastrašovať, s účasťou v štrajku sú napriek tomu odbory spokojné. „Každý z nás pracuje za päť ľudí. Za polrok máme 300 až 500 nadčasových hodín, už toho teroru máme dosť. Štát na nás šetrí milióny a miliardy,“ povedala záhrebskému serveru Index predsedníčka združenia sestier a technického personálu Anica Prašňaková.

Hoci naliehavé ošetrenie nemocnice ďalej zaisťujú, pacientov v najbližších dňoch podľa Indexu čakajú veľké komplikácie. Už v stredu sa v nemocniciach tvorili veľké fronty, problémy sú hlavne na chirurgických klinikách. Štrajk sa naopak nedotkol detských nemocníc, onkologických oddelení a dialyzačných pracovísk.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #lekári #sestričky