Volebný líder zelených nechcel trestať pedofilov

Sex s deťmi nie je zločin, tvrdil v roku 1981 súčasný volebný predák Strany zelených v Nemecku. Odhalenie vtedajšieho názoru Jürgena Trittina sa stalo veľkou témou pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia už túto nedeľu.

19.09.2013 08:36
Jürgen Trittin Foto: ,
Jürgen Trittin donedávna rozdával úsmevy na stretnutiach s voličmi. Teraz však prežíva ťažké chvíle, pretože ho dobehla vlastná minulosť v názore na pedofilov.
debata (7)

Zeleným môže jeho niekdajší zhovievavý postoj k pedofilom uškodiť. Nič nemusí zmeniť fakt, že Trittin sa ospravedlnil.

Zelení sa namočili do aféry vlastným pričinením. Vedca Franza Waltera požiadali o preskúmanie toho, ako bola strana v minulosti prepojená so záujmovými skupinami pedofilov. „Prípady nevynúteného pohlavného styku s neplnoletými by sa nemali hodnotiť ako trestný čin,“ citoval profesor Walter v denníku Tageszeitung z volebného programu z roku 1981. Jedným z piatich autorov textu bol Trittin (v tom čase študent). Manifest spísali pred komunálnymi voľbami v Göttingene. Trittin vtedy kandidoval za poslanca mestského zastupiteľstva.

Bol to omyl, priznal

Trittin si po Walterovom odhalení sype popol na hlavu. „Ľutujem túto chybu. Vtedy sa na to pozeralo ako na liberalizmus, ktorý však zašiel príliš ďaleko,“ povedal podľa agentúry DPA. Predstaviteľom vládnej väčšiny nestačí, že si Trittin priznal omyl. Opozičného politika vyzývajú, aby odstúpil z kampane. (V strane má veľký vplyv, veď je jedným z dvojice volebných lídrov zelených.) Kresťanská demokratka Kristina Schröderová je presvedčená, že Trittin sa vlastne vysmieval obetiam sexuálneho zneužívania. „Potreboval jedného profesora, aby mu oživil pamäť o zelenej pedofílii,“ dodala podľa denníka Die Welt v narážke na to, že 59-ročný politik by bez odhalenia v médiách nikdy neoľutoval niekdajší manifest.

Katrin Göringová-Eckardtová, ktorá s Trittinom tvorí v strane tandem volebných lídrov, ubezpečila, že tolerancia pedofilov je uzavretá kapitola. „Ako matka môžem za seba povedať, že zelení sa pred tridsiatimi rokmi hrozne osudovo zmýlili,“ zdôraznila podľa portálu týždenníka Focus. Ocenila, že Trittin si priznal chybu a podporila ho ako politického spolupútnika. Kritikom z radov vládnej koalície odkázala, aby zo starej kauzy nevyrábali tému predvolebnej kampane.

Čo urobia voliči?

Göringová-Eckardtová má síce pravdu, že škandálna podpora pedofilov je stará tri desaťročia, lenže je to príliš citlivá téma, aby čas zmazal rozčarovanie z Trittinovej zhovievavosti k sexu s deťmi. Netreba pochybovať o tom, že mnohí stúpenci zelených mu neodpustia.

Ekologicky zameranú stranu by volilo približne 8 percent opýtaných voličov. Objavili sa úvahy o možnej senzácii – že by sa zelení nedostali do Spolkového snemu po tom, čo Trittina dobehla vlastná minulosť. Tento scenár je však nepravdepodobný. (Podmienkou vstupu do parlamentu je zisk najmenej 5 percent hlasov.)

Mimochodom, výsledky volieb sú nepredvídateľné. Kancelárke Angele Merkelovej hrozí, že liberáli zostanú pred bránou Spolkového snemu, čo by znamenalo, že stratí doterajšieho koaličného partnera. To by viedlo k vytvoreniu veľkej koalície so sociálnou demokraciou. Tá má síce šancu získať väčšinu hlasov spolu so zelenými (po kauze Trittina je to otázne) a s postkomunistickou Ľavicou, ale túto stranu považuje za príliš radikálnu a spoluprácu s ňou odmieta.

Ohlasy na bývalý postoj Trittina k pedofilom

  • Alexander Dobrindt (generálny tajomník Kresťanskosociálnej únie): „Trittin bol súčasťou pedofilných kartelov a ako líder je neprijateľný. Musí sa vzdať svojej vedúcej kandidatúry v parlamentných voľbách.“
  • Philipp Missfelder (člen Spolkového snemu z Kresťanskode­mokratickej únie): „Trittin by sa mal skutočne zamyslieť nad sebou, či je správnym človekom, ktorý má zohrať úlohu lídra v Strane zelených.“
  • Katrin Göringová-Eckardtová (s Trittinom tvorí hlavný volebný tandem Strany zelených): „Problematika vplyvu pedofilov na našu stranu je dávnou históriou, za ktorou sme urobili hrubú čiaru, a v súčasnosti sa staviame jednoznačne proti zneužívaniu detí.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pedofil #Trittin #parlamentné voľby