Nikdy neskonštruujeme jadrovú zbraň, ubezpečil iránsky prezident

Nový iránsky prezident Hasan Rúhaní v stredu odmietol, že jeho krajina sa snaží o skonštruovanie atómovej bomby. Urobil tak v rozhovore pre americkú televíznu stanicu NBC.

19.09.2013 10:45
Irán, voľby Foto: ,
Iránsky prezident Hassan Ruhání.
debata (1)

Zároveň ubezpečil, že v tejto otázke má „plné právomoci“ pri vyjednávaní so Západom. Priznal tiež výmenu korešpondencie so svojím americkým kolegom Barackom Obamom.

„Za žiadnych podmienok sa neusilujeme o akékoľvek zbrane hromadného ničenia, vrátane jadrových zbraní, ani sa nikdy nebudeme,“ odpovedal na otázku, či jeho krajina raz skonštruuje atómovú bombu. „Nikdy sme sa nesnažili o nukleárnu bombu… Hľadáme len mierovú nukleárnu technológiu,“ dodal. Priznal tiež, že so šéfom Bieleho domu si vymenili korešpondenciu, ktorá sa podľa neho niesla „v pozitívnom“ a „konštruktívnom“ duchu.

Irán odmieta zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je výlučne mierového charakteru a má preto naň právo. Doterajšie rokovania medzi Teheránom a skupinou svetových mocností zatiaľ nepriniesli žiadny výsledok a viedli k prijatiu už štyroch sérií sankcií voči Teheránu. Nový iránsky prezident Rúhání už dávnejšie vyhlásil, že Teherán je pripravený na „seriózne“ rokovania s medzinárodným spoločenstvom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #jadro #Rúhaí #zbraň