Sajf Islám Kaddáfí sa postavil pred súd v Zintáne

Syn bývalého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího sa vo štvrtok postavil pred súd v západolíbyjskom meste Zintán, kde ho zadržiavajú tamojšie milície. Proces so Sajfom Islámom Kaddáfím bude podľa štvrtkového rozhodnutia súdu pokračovať 12. decembra. Sajf Islám čelí obvineniu z ohrozenia národnej bezpečnosti a v Líbyi mu hrozí aj trest smrti.

19.09.2013 13:19
Sajf Al Islám Foto:
Sajf Al Islám
debata (8)

Jeho advokát oznámil, že odklad má ostatným obžalovaným umožniť dostaviť sa na súd. Sajf Islám Kaddáfí sa mal vo štvrtok postaviť aj pred súd v Tripolise, kde má byť spolu s ním súdených niekoľko desiatok ľudí za zločiny spáchané počas povstania, ktorým bol v roku 2011 Muammar Kaddáfí zvrhnutý. Sú medzi nimi bývalý veliteľ rozviedky Abdalláh Sanúsí a bývalý premiér Bagdádí Mahmúdí. Štvrtkové pojednávanie malo byť prípravou na proces, ktorý má byť podľa generálneho prokurátora pre verejnosť uzavretý. „Je to vyšetrovacia fáza, nie súdne zasadnutie,“ povedal o štvrtkovom predpokladanom pojednávaní v Tripolise. Sajfa Isláma zadržali v roku 2011 príslušníci milícií, ktoré pomohli zvrhnúť Muammara Kaddáfího. Jeho syna odmietajú vydať do Tripolisu, hoci to nariadil generálny prokurátor.

Začatie súdneho konania v Tripolise sa považuje za test pre súčasnú vládu. Po Kaddáfího zvrhnutí sa vystriedalo niekoľko kabinetov, ale ani jednému sa nepodarilo obnoviť poriadok. V Líbyi majú stále veľké slovo milície, ktoré sa na plukovníkovom zvrhnutí podieľali. Ovládajú časti krajiny a odmietajú odovzdať zbrane. Práve jedna z nich dolapila Sajfa Isláma, keď sa pokúšal utiecť do Nigeru.

O jeho vydanie márne žiada Medzinárodný trestný súd (ICC), ktorý neverí, že je Líbya schopná zabezpečiť proces sama. Medzinárodný trestný súd Kaddáfího syna, ktorý ako jediný člen Kaddáfího rodiny padol do rúk nového režimu, viní zo zločinov proti ľudskosti. Sajf Islám vlani vyhlásil, že by bol radšej súdený pred ICC. Ten môže totiž vyniesť maximálne doživotný trest, zatiaľ čo v Líbyi hrozí Kaddáfímu aj trest smrti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaddáfí #Líbya #Tripolis #súd #Sajf Islám Kaddáfí