Útoky na vojenské ciele v Jemene si vyžiadali 56 mŕtvych

Teroristické útoky na dva vojenské ciele v južnom Jemene si v piatok ráno vyžiadali 56 obetí na životoch vojakov a policajtov.

20.09.2013 11:07
Jemenské bezpečnostné zložky Foto: ,
Na jemenské bezpečnostné zložky zaútočili teroristi.
debata

Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na armádne zdroje.

Zo spáchania oboch atentátov je podozrivá teroristická organizácia al-Kájda na Arabskom polostrove (AQAP). Najviac vojakov zahynulo pri útoku dvoma automobilmi s výbušninami na armádnu základňu v meste an-Nasamat v provincii Šabva.

Bomba ukrytá v jednom automobile explodovala medzi vojakmi pri prejazde bránou základne, druhá už vnútri vojenského zariadenia. Automobily, ktoré vošli do tábora, podľa nemenovaného zdroja pravdepodobne riadili členovia teroristickej organizácie al-Kájda na Arabskom polostrove.

Pri druhom útoku ostreľovači zabili vojakov v meste Majfá, takisto v provincii Šabva. Ozbrojenci podľa miestnych obyvateľov následne ukradli vozidlá patriace bezpečnostným silám a utiekli v nich.

AQAP je považovaná za jednu z najnebezpeč­nejších zložiek teroristickej siete al-Kájda. Skupina a miestni islamisti počas takzvanej arabskej jari v roku 2011 využili politický chaos v krajine na ovládnutie niektorých miest a ich okolia na juhu Jemenu.

V roku 2010 organizácia posielala balíky s náložami do USA a rok predtým posadila atentátnika do lietadla do Detroitu. Jemenské sily s podporou Spojených štátov síce radikálov z miest vytlačili, ale útoky na vládne a vojenské ciele pokračujú. Provincia Šabva bola v posledných rokoch dejiskom častých bojov medzi islamistami a bezpečnostnými silami.

Stabilizácia najchudobnejšie krajiny na Arabskom polostrove je prioritou ako Washingtonu, tak okolitých ropných štátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #vojak #policajt #Jemen #al-Káida