Britská vláda chce zakázať fajčenie aj vo väzniciach

Britská vláda chce zakázať fajčenie vo väzniciach, čo by mohlo viesť k otvorenej nespokojnosti väzňov, ktorí tvrdia, že cigareta je ich jediným potešením.

20.09.2013 14:42
cigareta, fajčenie, prestať fajčiť, nefajčiť,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Fajčenie na verejnosti vrátane spoločných väzenských priestorov bolo v Británii zakázané v roku 2007. Väzni však mohli naďalej fajčiť vo svojich celách, čo podľa štatistík využíva až 80 percent z nich.

Vláda chce teraz fajčenie vo väzniciach úplne vylúčiť z dôvodu jeho negatívnych dopadov na nefajčiarov. Úplný zákaz sa od budúceho roku skúšobne zavedie v niektorých väzniciach na juhu krajiny, pričom do 12 mesiacov by mal platiť vo všetkých väzenských zariadeniach.

Riaditeľ Asociácie väzenských dozorcov Steve Gillan tento krok privítal a vyhlásil, že dozorcovia by inak museli žiadať od štátu kompenzácie za nútené pasívne fajčenie.

Pripustil, že zákaz fajčenia by mohol viesť k nepokojom, v spolupráci s vládou však podľa neho asociácia prijme nevyhnutné opatrenia. Väzni budú mať napríklad k dispozícii nikotínové náplasti, pretože náhly deficit nikotínu môže viesť k násiliu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cigareta #zákaz #britská vláda