Sýrska vláda predložila svetu údaje o chemických zbraniach

Sýria v sobotu predložila Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) všetky údaje o svojich chemických zbraniach a splnila tak požiadavku obsiahnutú v dohode uzavretej medzi Ruskom a USA o likvidácii sýrskeho chemického arzenálu.

21.09.2013 13:53 , aktualizované: 19:30
Sýria, chemický útok, OSN Foto:
Inšpektori OSN pri zbieraní dôkazov o použití chemickej zbrane v jednej z damaských štvrtí.
debata (4)

„OPCW potvrdzuje, že od sýrskej vlády dostala očakávané informácie o programe chemických zbraní,“ uvádza organizácia vo vyhlásení. Technické oddelenie OPCW už začalo skúmať materiály, ktoré mu poslala Sýria.

Damask sa na základe rusko-amerického plánu zaviazal zlikvidovať svoj chemický arzenál pod medzinárodným dohľadom do konca roku 2014.

Rusko: Ak Asad nezničí chemické zbrane, môže stratiť našu podporu

Rusko by mohlo ukončiť svoju podporu Asadovi, ak jeho režim nesplní svoj záväzok likvidácie chemického arzenálu . V sobotu to povedal šéf prezidentskej kancelárie Sergej Ivanov, ktorého citovala agentúra Interfax. „Ruský postoj by sa mohol zmeniť, keby al-Asad klamal o vzdaní sa chemických zbraní,“ vyhlásil Ivanov. Zároveň zdôraznil, že hovorí len „teoreticky a hypoteticky“. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že si nie je na 100-percent istý, že režim sýrskeho prezidenta Asada splní svoj sľub a na základe americko-ruskej dohody zničí všetky svoje chemické zbrane. Myslí si však, že sýrska vláda sa tomuto plánu podrobí.

Moskva je hlavným podporovateľom Asadovho režimu. USA sa spoločne s Francúzskom a Veľkou Britániu snažia presvedčiť Rusko, aby zahlasovalo za rezolúciu obsahujúcu vojenskú hrozbu, ak Asad nesplní podmienku zbavenia sa chemických zbraní. Rusko však nechce nepodporiť text obsahujúci klauzulu o útoku na Sýriu. Spojené štáty obviňujú z útoku pri Damasku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí, režim sýrskeho prezidenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemické zbrane #Organizácia pre zákaz chemických zbraní