Teroristi v Nairobi už zabili 68 ľudí, ďalej zadržiavajú rukojemníkov

Pri teroristickom útoku v Keni zahynulo podľa najnovšej bilancie najmenej 68 ľudí, vrátane viac než desiatky cudzincov. Informoval o tom Červený kríž.

21.09.2013 19:19 , aktualizované: 22.09.2013 12:14
Keňa, vojaci, útok Foto: ,
Keňskí vojaci pri nákupnom stredisku v Nairobi.
debata (35)

Polícia podľa agentúry AFP navyše varovala, že počet mŕtvych môže ešte výrazne stúpnuť. Zásah armády a polície proti islamistom zo somálskych milícií Šabáb, ktorí sa k útoku prihlásili, ďalej pokračuje. Na mieste je nespresnený počet rukojemníkov.

Ozbrojenci v sobotu vnikli do luxusného nákupného centra Westgate a začali strieľať a hádzať granáty. Podľa nových údajov ministra vnútra už pripravili o život šesť desiatok ľudí a ďalších 175 zranili. Červený kríž predtým informoval o najmenej 43 mŕtvych a 200 zranených. Minister tiež oznámil, že doteraz sa podarilo z objektu zachrániť okolo 1000 osôb.

Kancelária francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda uviedla, že medzi obeťami sú dvaja Francúzi. Podľa kanadského premiéra Stephena Harpera útočníci zabili dvoch kanadských občanov, z ktorých jedným je 29 ročná diplomatka. Ministerstvo zahraničia USA uviedlo, že medzi zranenými je niekoľko Američanov. Šéf britskej diplomacie William Hague sa obáva o osud britských občanov, ktorí sa vraj v čase útoku v nákupnom stredisku nachádzali.

Islamisti zaútočili na obchodné centrum v Nairobi

Skupina islamistických ozbrojencov z hnutia Šabáb prepadla nákupné stredisko a zabili pri tom desiatky ľudí v kenskom Nairobi.

Fotogaléria
Ľudia pomáhajú zranenej žene v Nairobi.
Vojaci a policajti strieľajú na teroristov v...
+2Keňskí vojaci pri nákupnom stredisku v Nairobi.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta podľa Reuters povedal, že medzi zabitými sú aj blízki členovia jeho rodiny. Agentúra tiež uviedla, že o život prišli aj deti a že vek zranených siaha od dvoch rokov až po 78 rokov.

Počet ľudí, ktorých útočníci zadržiavajú, nie je podľa úradov jasný. Polícia a armáda po polnoci začali operáciu na zneškodnenie útočníkov a oslobodenie rukojemníkov. Podľa AFP sa po niekoľkých hodinách pokoja ráno z budovy opäť ozvala streľba.

Ministerstvo vnútra informovalo, že horné poschodia nákupného centra sú už zabezpečené a že útočníci boli vytlačení do prízemia a do podzemných priestorov.

Podobných útokov od roku 2011 v Keni už bolo niekoľko. Vtedy totiž krajina vyslala vojenské jednotky do susedného Somálska, aby tam pomohli v boji s islamskou milícioi Šabáb, napojenou na teroristickú sieť al-Kajdá. Islamisti v odvete útočia v Keni.

Šabáb bojuje so somálsku vládou o ovládnutie tejto východoafrickej krajiny od roku 2007. Určité obdobie malo v moci viac než 80 percent somálskeho územia a skoro celé hlavné mesto Mogadiš . Počas posledných dvoch rokov ich ale medzinárodné jednotky Africkej únie a Kenskí vojaci vypudili z mnohých doterajších bášt, vrátane metropoly.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #obete #Nairobi #mŕtvi #prepad