Rusko je pripravené vyslať do Sýrie vojenských pozorovateľov

Rusko je pripravené vyslať do Sýrie vojenských pozorovateľov, ktorí budú zaručovať bezpečnosť počas snáh o elimináciu sýrskych chemických zbraní. V nedeľu to povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, podľa ktorého však Moskva nechce do krajiny poslať riadny vojenský kontingent.

22.09.2013 19:24
Lavrov Foto: ,
Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
debata (13)

Podľa Lavrova je bezpečnosť celej operácie kľúčovou vrátane zabránenia možnej krádeže takýchto zbraní. Rusko navrhuje prítomnosť medzinárodných jednotiek v okolí každej oblasti, kde sa podľa sýrskych údajov nachádzajú chemické zbrane a kde budú pracovať medzinárodní zbrojní experti. „Sme pripravení zapojiť našich vojakov a vojenskú políciu do takýchto jednotiek, ale myslím si, že vojenskí pozorovatelia budú stačiť,“ vyhlásil Lavrov.

Sýria už v sobotu predložila Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) všetky údaje o svojich chemických zbraniach a splnila tak požiadavku obsiahnutú v dohode uzavretej medzi Ruskom a USA o likvidácii sýrskeho chemického arzenálu. Damask sa na základe rusko-amerického plánu zaviazal zlikvidovať svoj chemický arzenál pod medzinárodným dohľadom do konca roku 2014. Plán odvrátil prípadný vojenský zásah proti režimu Bašára Asada, ktorý presadzovali Spojené štáty. Intervencia mala byť reakciou na chemický útok pri Damasku z 21. augusta, pri ktorom zahynuli stovky ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemické zbrane