Sýrski povstalci zabili v bojoch o sever krajiny tucet islamistov

V pokračujúcich bojoch o kontrolu nad severnou Sýriou zabili protivládni povstalci podporovaní Západom takmer dve desiatky rebelov z radov islamistov, vrátane ich líbyjského veliteľa. Podľa agentúry Reuters o tom informovala Sýrska organizácia pre ľudské práva (OSDH).

23.09.2013 12:00
Sýria Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Približne tucet príslušníkov organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) zahynulo spoločne so svojím líbyjským veliteľom pri nedeľnej bitke na severe pri tureckých hraniciach. V rovnaký deň zahynulo šesť členov ďalšej extrémistickej skupiny Fronta an-Nusrat západne od Halabu, taktiež na severe Sýrie.

Roztrieštenosť síl bojujúcich proti režimu Bašara Asada spôsobuje aj to, že znepriatelené sú obe islamistické skupiny hlásiace sa k hnutiu al-Kaidá. V sobotu bojovníci ISIL prepadli pozície Frontu an-Nusrat na východe krajiny. Dvaja obrancovia pritom prišli o život. Fronta bojovala v tom čase s kurdskými bojovníkmi, tí údajne bojujú na Asadovej strane.

K islamistickým skupinám sa v poslednom čase pripojilo množstvo zahraničných bojovníkov, pre ktorých je vojna v krajine príležitosťou historického boja sunnitov proti šiitom. Ich cieľom je nastoliť v Sýrii islamský štát. Pre civilistov to znamená nové nebezpečenstvo v podobe nábožensky motivovaných útokov. Snahou radikálov je likvidovať šiitov, ich modlitebne a tiež príslušníkov šiitskej sekty alávitov, ktorá Sýrii vládne.

Práve nezhody a nejasnosti, kto vlastne tvorí sýrsku opozíciu, sú dôvodom, prečo západné štáty váhajú poskytnúť opozícii zbrane. Jeden zo západných predstaviteľov uviedol, že medzi členmi západom podporovanej ozbrojenej opozície na severe teraz panuje presvedčenie, že boj proti Asadovi nemožno vyhrať, kým nebudú porazení islamisti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Asad #islamisti