Návštevu rodičov Snowdena v Rusku museli odložiť

Rodičia Edwarda Snowdena, ktorého v USA stíhajú za vyzradenie utajovaných informácií a ktorý získal azyl v Rusku, z bezpečnostných dôvodov odložili chystanú cestu za synom.

23.09.2013 13:11
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (13)

Uviedol to Snowdenov advokát Anatolij Kučerena v rozhovore, ktorý v pondelok na svojich webových stránkach zverejnil ruský denník Itogi. Dôvodom sú hlavne obavy, že by sa prezradilo miesto, kde sa Snowden skrýva.

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Snowden dostal začiatkom augusta v Rusku ročný azyl po viac ako mesačnom pobyte v tranzitnom priestore medzinárodného letiska Šeremeťjevo. Tam sa dostal po prílete z Hongkongu, kde prezradil informácie o americkému tajnom programe na sledovanie internetovej komunikácie a telefónnych hovorov. Spojené štáty opakovane a neúspešne žiadajú Moskvu o jeho vydanie.

Kučerena v pondelňajšom rozhovore okrem iného povedal, že o ďalších krokoch Snowdena rozhodne „rodinná rada“. Do Ruska sa za synom chystá otec a zrejme aj matka, ale možno dokonca aj dedko a babička. Až potom bude podľa právnika jasnejšie, aké sú Snowdenove životné plány.

V tejto súvislosti ale advokát poznamenal, že pre súčasnú úroveň nebezpečenstva nemožno nič plánovať a kvôli tomu museli odložiť cestu ako rodiny Američana do Ruska.

„Bývalí kolegovia Snowdena sa môžu pokúsiť využiť príchodu rodičov na vypátranie miesta, kde sa nachádza. Mám isté informácie, o ktorých zatiaľ nemôžem hovoriť, svedčiace o tom, že nebezpečenstvo je veľmi vysoké,“ povedal Kučerena.

Na otázku, či sa to týka aj ohrozenia života, odpovedal kladne. „Samozrejme je ťažké hovoriť, čo presne sa môže stať. Ale kým sa americká strana neprestane o Snowdena usilovať, nemožno vylúčiť nič,“ konštatoval.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #tajná služba #edward snowden