Nagyová sa na súde predstavila ako Nečasová, nevypovedala

Niekdajšia šéfka sekretariátu českého expremiéra Petra Nečasa (ODS) Jana Nečasová, ktorá v utorok dorazila na výsluch do pražského sídla Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu, odmietla vypovedať.

24.09.2013 13:06 , aktualizované: 13:16
Jana Nagyová Foto: ,
Jana Nečasová.
debata (8)

Jej advokát Eduard Bruna novinárom oznámil, že sa necíti vo forme a potrebuje si utriediť poznatky zo svojho stíhania. Niekdajšia šéfka kabinetu expremiéra Nagyová si zmenila priezvisko po sobotňajšom sobáši s bývalým predsedom vlády. Momentálne čelí obvineniu z podplatenia trojice bývalých poslancov za ODS a zo zneužitia Vojenského spravodajstva na sledovanie Nečasovej vtedajšej manželky.

„Nechce sa dopustiť nejakých nepresností vo vzťahu k svojim pôvodným výpovediam,“ uviedol Bruna s tým, že Nečasová sa rozhodla nevypovedať sama. Podľa neho vypovedala na polícii už dvakrát. „V skutočnosti spolupracuje, pretože keď tie výpovede sčítam dokopy, jej výpoveď trvala približne 7,5 hodiny,“ vyhlásil advokát.

Bruna tiež uviedol, že Nečasová na výsluch s najväčšou pravdepodobnosťou ešte zamieri, termín však nie je stanovený. „Vyšetrovatelia jej seriózne ozrejmili, že ‚ak budete cítiť, že máte usporiadané myšlienky a ste pripravená, tak nám dajte správu‘,“ spresnil. Nečasová dorazila v sprievode svojho advokáta a manžela na stanicu v ulici Na Perštýně ráno a po zhruba pol hodine vyšla von. Nečas, ktorý v kauze figuruje ako podozrivý, na ňu čakal na vrátnici.

Bývalý premiér ani jeho žena s novinármi nekomunikovali, hneď po výsluchu obaja nasadli do pristaveného auta a odišli. Nečasová strávila vo väzbe viac ako mesiac, teraz ju polícia stíha na slobode. Vyšetrovatelia veria, že využila svoj vplyv na expremiéra a naviedla ho na prísľub úplatku poslancom Petrovi Tluchořovi, Markovi Šnajdrovi a Ivanovi Fuksovi. Úplatok predstavovali lukratívne posty vo firmách riadených štátom.

Trojica zákonodarcov sa údajne za túto vopred dohodnutú protislužbu vzdala mandátu, čím vtedajšej Nečasovej vláde umožnila schválenie daňového balíka. Prokuratúra chce v tejto súvislosti stíhať aj samotného Nečasa, ten však zatiaľ nebol obvinený. Podľa policajtov niekdajšia šéfka kabinetu tiež vyvíjala na Nečasa nátlak, aby sa rozviedol.

Vlani v novembri vraj zosnovala a usmerňovala nezákonné sledovanie jeho manželky Radky. Predstaviteľom Vojenského spravodajstva údajne poskytla jej fotografiu a adresu. Na sledovanie sa podľa všetkého bez vedomia ministra obrany dohovorila s generálmi Ondrejom Páleníkom a Milanom Kovandom a s plukovníkom Janom Pohůnkom.

Tento rok v marci Nečasová údajne nechala sledovať aj svojho vodiča Jiřího Pertla a jeho priateľku z úradu vlády Alenu Hegrovú. Motívom bola podľa policajtov snaha zabrániť špekuláciám novinárov o jej vzťahu s Nečasom.

Kauza viedla k pádu Nečasovej vlády, expremiér sa následne vzdal funkcie predsedu občianskych demokratov. Vzťah so svojou podriadenou najprv popieral, hoci o ňom médiá dlhodobo špekulovali. Po jej obvinení a vzatí do väzby oficiálne priznal, že sú partnermi a že plánujú spoločnú budúcnosť. S prvou manželkou Radkou, s ktorou má štyri deti, sa rozviedol minulý mesiac.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Nečas #Nagyová #Nečasová