Juhozápad Pakistanu zasiahlo silné zemetrasenie, najmenej 250 mŕtvych

Odľahlú časť juhozápadného Pakistanu postihlo mohutné zemetrasenie o sile 7,8 stupňa, ktoré si vyžiadalo najmenej 250 mŕtvych a zničilo alebo poškodilo mnoho domov.

24.09.2013 14:40 , aktualizované: 25.09.2013 12:12
debata

Úrady ale predpokladajú, že bilancia obetí porastie. Otrasy boli citeľné stovky kilometrov ďaleko – až v pakistanskom prístave Karáčí či v indickej metropole Dillí, kde sa rozkývali budovy a v mori vraj spôsobili vznik nového ostrova.

Podľa americkej geologickej služby USGS zemetrasenie o sile 7,8 stupňa udrelo v hornatej západopakistanskej provincii Balúčistán, ktorá je v krajine najväčšou, ale aj najredšie osídlenou. Ohnisko sa vraj nachádzalo 15 kilometrov pod zemou.

Pakistanská armáda vyslala do regiónu 100 lekárov a rozmiestnila v teréne 1000 vojakov. Záchranári sa ale do zasiahnutých miest dostávajú ťažko, pretože že ide o odľahlý hornatý region.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov napísala, že o život prišlo minimálne 45 ľudí a najmenej 25 utrpelo zranenia, väčšinou v troskách domov. Len v chudobnom okrese Avarán je zničených 30 percent budov.

Predstaviteľ balúčistánského snemu Abdul Kadús podľa agentúry Reuters povedal, že len v chudobnom okrese Avarán zahynulo 30 ľudí a 30 percent domov je zničených. Iný tamojší predstaviteľ uviedol, že najmenej 25 osôb utrpelo zranenia. Noviny Express Tribune napísali, že v tomto okrese sa zrútili strechy dvoch škôl, nie je ale jasné, či vo vnútri niekto bol. Pakistanská televízia odvysielala zábery, na ktorých sú vidieť ruiny hlinených domčekov.

Agentúra DPA uviedla, že podľa medzinárodného krízového informačného centra v oblasti do 100 kilometrov okolo epicentra žije 300-tisíc ľudí.

Podľa médií v metropole Balúčistan, ale aj vo vzdialených veľkomestách Karáčí a Dillí mocné záchvevy pôdy rozhojdali budovy a ľudia v panike vybiehali do ulíc.

Provincia Balúčistán je zemetraseniami postihovaná relatívne často. Otrasy pôdy o sile 7,8 stupňa s epicentrom v susednom Iráne pripravili v apríli v Pakistane o život najmenej 35 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Pakistan #Balúčistan