V Keni malo zomrieť 137 rukojemníkov, vláda to popiera

Somálska islamistická milícia Šabáb, ku ktorej sa hlási teroristické komando, ktoré od soboty vraždilo v nairobskom obchodnom centre, v stredu obvinila kenské bezpečnostné sily zo smrti 137 rukojemníkov.

25.09.2013 13:40
keňa Foto: ,
Dobrovoľníci pomáhajú s prenášaním zranených ľudí.
debata

Vládny hovorca obvinenia vzápätí poprel a potvrdil, že stále platí 61 mŕtvych civilistov. Na uctenie pamiatky obetí začal v Keni trojdňový štátny smútok. Špeciálne tímy v troskách komplexu hľadajú telá ďalších možných obetí aj útočníkov a preverujú, či niekde nezostali nastražené nálože.

Šabáb na svojom twitterovom účte uviedol, že o život prišlo 137 rukojemníkov. Vinu na tom vraj majú kenskej sily, ktoré nedokázali poraziť mudžahídov vnútri centra, a preto použili „chemický plyn“. Aby potom „svoj ​​zločin zakryli“, spôsobili zrútenie budovy, pod ktorej troskami pochovali dôkazy a všetky rukojemníkov.

Vládny hovorca Manoah Esipisu vzápätí podľa agentúry AP tvrdenia Šabáb poprel a dodal, že stále platí oficiálna bilancia 61 mŕtvych civilistov. „Šabáb je známy svojimi divokými vyhláseniami a na tom, čo hovoria, nie je ani zrnko pravdy,“ povedal. Podľa neho sa horné poschodia centra Westgate zrútili pre požiar založený teroristami. Vie sa vraj, že pod troskami sú telá ešte ôsmich civilistov, ktoré ale už boli zahrnuté do oficiálnych počtov.

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v utorok večer oznámil koniec zásahu proti teroristom a uviedol, že počas štvordňových bojov s útočníkmi zo somálskych milícií Šabáb prišlo o život 61 civilistov a šesť vojakov. Po smrti je tiež päť teroristov a 11 sa podarilo zadržať.

Uvedené počty ale nemusia byť konečné. Podľa spravodajskej stanice BBC sa totiž predpokladá, že pod sutinami časti štvorposchodového centra, ktoré sa zrútilo po požiari, nájdu špeciálne tímy ďalších mŕtvych, vrátane niektorých útočníkov. Kenský denník Standard v stredu napísal, že v utorok večer z centra vyniesli telá desiatok obetí. Úrady každopádne doteraz evidujú okolo 60 nezvestných osôb.

Podľa agentúry AFP ruiny prehľadávajú tímy so psami vycvičenými na hľadanie tiel, ale aj výbušnín, ktoré mohli pred koncom bojov ešte nastražiť teroristi. Rozruch v stredu ráno podľa agentúry AP vyvolalo niekoľko výstrelov, ktoré sa z nákupného centra ozvali. Vládny hovorca Esipisu ale oznámil, že to preventívne strieľali kenskí vojaci pred vstupom do doteraz nezabezpečených priestorov.

Kenský denník Daily Nation napísal, že ku špeciálnym tímom sa pri prehľadávaní zničeného nákupného centra pripojili forenzní experti z USA, Británie a Izraela. Majú okrem iného pomôcť pri identifikácii útočníkov, okolo ktorých počtu a pôvodu panujú rozporuplné a doposiaľ nepotvrdené informácie.

Pokiaľ ide o štátnu príslušnosť útočníkov, médiá informovali, že vo vraždiacom komande boli aj Američania a Briti. Údajne medzi nimi bola aj dvadsaťdeväťročná Samantha Lewthwaiteová, fanatická s prezývkou Biela vdova. To sa ale zatiaľ nepotvrdilo.

Daily Nation s odvolaním sa na zdroje z protiteroris­tického útvaru kenskej polície tiež informoval, že na nairobskom letisku zatkli 35-ročného britského občana somálskeho pôvodu, ktorý chcel odletieť lietadlom tureckých aerolínií. Muž na seba upútal pozornosť škrabancom na tvári, čiernymi okuliarmi na očiach a podozrivým správaním. Podľa agentúr sa to stalo už v pondelok. Britské ministerstvo zahraničia zadržanie Brita potvrdilo, odmietlo však poskytnúť akékoľvek podrobnosti. Nevyjadrilo sa ani k tomu, či zadržaný má niečo spoločné s prepadnutím obchodného centra Westgate.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #keňa #komando #obchodný dom