Maďarské médiá: V procese s Evou Rezešovou môže dôjsť k obratu

V súdnom procese s Evou Varholíkovou-Rezešovou, obvinenou zo spôsobenia vlaňajšej dopravnej nehody na maďarskej diaľnici s následkom smrti štyroch ľudí môže dôjsť k obratu, konštatovala vo štvrtok maďarská komerčná televízia ATV.

26.09.2013 11:10
debata (42)

V reakcii na stredajšie pojednávanie na Súde pre okolie Budapešti televízia zdôraznila, že obhajca obvinenej požiadal v poslednej chvíli o nový znalecký posudok, ktorý by mal vykonať prominentný expert, bývalý predseda Komory súdnych znalcov Gábor Meleg. Ten vyhlásil, že je možné, že Slovenka za haváriu vinu nenesie.

Podľa Evy Varholíkovej-Rezešovej začal automobil obetí náhlym manévrom predbiehať nákladné vozidlo a preto došlo k nehode. Doterajšie expertízy to odmietali. Meleg vypočítal, že ak vodič Fiata Punto pri zmene jazdného pruhu trocha rýchlejšie otočil volantom – ako predpokladali znalci – tak Slovenka mala menej času na reakciu a nehode nemohla zabrániť ani keby bola bývala išla povolenou rýchlosťou 130 km/h.

Experti budú preverovať aj skutočnosť, či Slovenku nemohli pred nehodou oslepiť protiidúce vozidlá, čo mohlo tiež ovplyvniť jej reakčnú schopnosť.

Viaceré médiá podčiarkli, že verdikt kvôli novej expertíze bude meškať – očakáva sa až koncom novembra. Podľa internetového vydania denníka Népszabadság bude súd opäť rozhodovať aj o možnosti domácej väzby obvinenej. Jej matka kúpila v 13. budapeš­tianskom obvode byt, v ktorom sa v dňoch súdneho pojednávania zdržiava.

Slovenka je obvinená zo spôsobenia dopravnej nehody, ku ktorej došlo vlani 21. augusta. Na diaľnici M3 pri nej zahynuli vo vozidle značky Fiat Punto traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #diaľnice #nehoda #súd #Budapešť #Eva Varholíková-Rezešová