Pristáť na Marse je ťažké, vrátiť sa na Zem ešte ťažšie

Pristátie astronautov na Marse bude tvrdý oriešok, ale vrátiť ich späť na Zem sa môže ukázať ako ešte zložitejšia vec.

26.09.2013 17:33
Atlantis, vesmír, kozmonaut, astronaut, raketoplán Foto:
Ilustračné foto
debata (27)

Zvlášť preto, že prieskumníkom červenej planéty začne pravdepodobne po dlhom návrate domov kvapkať z nosa, napísal server Space.com.

Na Marse, ktorý má v niektorých svojich častiach podmienky pre život, by sa astronauti mohli nakaziť. „Náš“ svet potom môže váhať, či takýchto cestovateľov privíta späť pre obavu z rozšírenia nejakej mimozemskej, silne zhubnej infekcie.

NASA sa tým už zaoberá paralelne s prípravou plánov, ako dostať ľudskú posádku na Mars do polovice 30. rokov tohto storočia. Kľúčom je starostlivé sledovanie zdravotného stavu astronautov počas všetkých fáz marsových výprav a akýchkoľvek iných aktivít v hlbokom vesmíre, hovorí Cassie Conleyová z programu planetárnej ochrany amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Je samozrejmé, že NASA urobí všetko pre to, aby minimalizovala nebezpečenstvo nákazy astronautov pri práci na povrchu Marsu nejakým tamojším, potencionálne patogénnym organizmom. Prieskumníci sa napríklad vyhnú „zvláštnym oblastiam“, teda miestam, kde by mohli prežiť a rozmnožovať sa pozemské mikróby. Nevkročia ani na pôdu, ktorú najskôr nepreverili robotické prístroje.

Tieto zásady obsahuje protokol planetárnej ochrany načrtnutý v roku 2008 medzinárodným Výborom pre kozmický výskum (COSPAR). NASA rovnako ako európska vesmírna agentúra ESA sa zaviazali tento protokol rešpektovať. Jeho hlavnou prioritou je ochrániť Zem pred akoukoľvek kontamináciou z Marsu, ale aj naopak Mars pred kontamináciou zo Zeme.

Astronauti na povrchu susedných planét nevyhnutne prídu do kontaktu s nejakým materiálom z Marsu, aj keď plánovači misie zabezpečia akékoľvek preventívne opatrenia, upozorňuje Conleyová a ďalší experti. Najmenšie kýchnutie či zakašľanie môže vyvolať zlovestné tušenie.

Je veľmi pravdepodobné, že prieskumníci červenej planéty ochorejú. „Potečie im z nosa, budú mať nejaké vyrážky,“ hovorí Conelyová. „Ľuďom, ktorí sú stovky dní v malom uzavretom priestore, sa to stáva.“

Astronauti by mali podľa nej v rámci sledovania zdravotného stavu neustále zisťovať charakter a závažnosť týchto ochorení. Pritom jeden člen posádky by mal byť primárne zodpovedný za dodržiavanie protokolov planetárnej ochrany.

Pracovný plán NASA tiež počíta s možnosťami pre karanténu a so zodpovedajúcou lekárskou kontrolou posádok vracajúcich sa z Marsu. „Ak sa niečo stane šiestim ľuďom vyslaným na Mars, je to naozaj hrozná tragédia a my tomu chceme zabrániť, ako sa len bude dať. Ale šesť ľudí, ktorí prinesú z Marsu na Zem infekciu, veľmi škodlivú pre organizmy, bude globálna tragédia. A v tom je obrovský rozdiel, ktorý musíme mať na pamäti,“ upozorňuje Conleyová.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #vesmír #mars #NASA #astronaut #planéta