Ruský súd poslal aktivistov Greenpeace do väzby

Dvojmesačnú väzbu uvalil vo štvrtok ruský súd v Murmansku na prvých troch z 30 aktivistov environmentálnej organizácie Greenpeace, ktorých minulý týždeň zadržali pri pokuse vystúpiť na jednu z vrtných plošín plynárenského podniku Gazprom v Arktíde na protest proti tamojšej ťažbe.

26.09.2013 18:55
Putá, zlodej, zločinec, väzenie Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Vo väzbe zostanú až do 24. novembra. Vyšetrovatelia ich obviňujú z pirátstva a žiadajú uvalenie väzby na všetkých aktivistov, z ktorých až 26 sú cudzinci.

Prípad riešia sudcovia zároveň v šiestich súdnych sieňach. Formálne obvinenia zatiaľ neboli vznesené. Federálny vyšetrovací úrad prípad kvalifikoval ako pirátstvo, za čo údajným páchateľom hrozí 15-ročný pobyt vo väzení a pokuta vo výške 500-tisíc rubľov (okolo 11 600 eur).

Ruská pobrežná stráž plavidlo s vlajkou Holandska po minulotýždňovom incidente obsadila. Greenpeace trvá na tom, že Rusko nemalo na zásah právo, keďže aktivisti sa údajne plavili v medzinárodných vodách.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí ešte minulý týždeň vyhlásilo, že aktivisti „ohrozili životy ľudí a mohli spôsobiť environmentálnu katastrofu v Arktíde“. Vrtná plošina Prirazlomnaja, ku ktorej sa aktivisti z Greenpeace údajne chceli pripútať, by mala začať fungovať v roku 2014.

Greenpeace tiež odmieta obvinenia ruských úradov z toho, že jej aktivisti sa dopustili "pirátstva. Ak podľa prezidenta Vladimira Putina aktivisti nie sú piráti, no porušili medzinárodné zákony.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #tažba #Greenpeace