Nezvyčajné: Orol 'poľoval' na jelenča

Špeciálne fotoaparáty na Sibíri pre monitorovanie pohybu tigrov zaznamenali neobvyklý úkaz. Na záberoch je vidieť, ako obrovský orol skalný v zasneženom lese útočil na jeleňa, ktorého chce uloviť.

26.09.2013 21:40
orol, jeleň, Foto:
Orol skalný sa snažil "uloviť" mladého jeleňa na Sibíri.
debata (2)

Orly sa tradične živia menšími vtákmi alebo cicavcami, väčšie zvieratá si ako potravu vyberajú len veľmi zriedka. Podľa Londýnskej zoologickej spoločnosti, ktorá zábery z fotoaparátov zverejnila, ide o veľmi vzácny úkaz, aj keď v minulosti experti už niekoľko podobných prípadov zaznamenali.

Orol skalný zaútočil na mladého jeleňa. Foto: SITA/AP
orol, jeleň, Orol skalný zaútočil na mladého jeleňa.

Pracovníčka spoločnosti Linda Kerleyová si všimla, že sa stalo niečo zvláštne, už keď sa blížila k miestu, kde sa nachádzal fotoaparát. Najbližšie totiž ležali pozostatky jeleňa. „Niečo bolo zlé. V snehu neboli stopy žiadneho veľkého mäsožravca a vyzeralo to, že jeleň bežal, potom sa len zastavil a zomrel,“ uviedla Kerleyová.

Orol v sibírskom lese zaútočil na mladého jeleňa. Foto: SITA/AP
Orol skalný, jeleň Orol v sibírskom lese zaútočil na mladého jeleňa.

„Keď som sa vrátila, pozerala som sa na zábery a všetko do seba zapadlo. Nemohla som uveriť tomu, čo vidím,“ dodala. Orol skalný je jedným z najväčších orlov na severnej pologuli a jeho rozpätie krídel môže byť až dva metre. Jeho potravou sú najčastejšie svište, zajace, myši, lasice či líšky. Experti zaznamenali aj prípady, keď sa rozhodol uloviť väčšie zviera, nestáva sa však často, že by všetko zaznamenal fotoaparát. Snímky sa tak ihneď stali internetovú senzáciou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #orol skalný #Sibír #jeleň