Likvidácia sýrskych chemických zbraní vraj bude ľahšia, než sa čakalo

Sýrsky chemický arzenál sa z veľkej časti skladuje v stave "nepoužiteľnom" na okamžité nasadenie, jeho likvidácia preto môže byť zjavne ľahšia, než sa doteraz predpokladalo.

27.09.2013 13:47
debata (21)

Píše sa to v dôvernej americko-ruskej správe zo štvrtkového večera, z ktorej citoval denník The Washington Post s odvolaním sa na dvoch nemenovaných účastníkov schôdzky v Bielom dome venovanej tejto otázke.

V správe predloženej Bielemu domu zbrojní experti súdia, že sýrsky chemický arzenál by mohol byť zničený počas deviatich mesiacov, ak bude sýrsky režim spolupracovať. Zároveň dospeli k názoru, že vzhľadom na spôsob uskladnenia arzenálu je menšie riziko, že by ho režim ukryl alebo sa ho zmocnili teroristické skupiny.

Podľa odhadu expertov vlastní Sýria vyše tisíc ton chemických zbraní, z toho 300 ton horčičného plynu. Zvyšok arzenálu je podľa nich skladovaný v „binárnej forme“, teda v podobe dvoch tekutých komponentov, ktoré sa zmiešajú až bezprostredne pred použitím. Nie sú teda použiteľné rovno ako chemická zbraň a môžu byť údajne pomerne rýchlo zlikvidované.

Informácia zverejnená v noci na webe TWP potvrdzuje podľa agentúry AFP poznatky francúzskych rozviedok zo začiatku septembra. Biely dom odmietol dôvernú správu expertov komentovať, napísala agentúra DPA.

OPCW začne rokovať o likvidácii chemických zbraní v piatok večer

Organizácia pre zákaz chemických zbraní OPCW bude v piatok večer vo svojom sídle v Haagu rokovať o návrhu plánu na likvidáciu sýrskeho chemického arzenálu. Výkonná rada organizácie sa bude zaoberať dokumentom vypracovaným Ruskom a Spojenými štátmi, ktorý podľa amerického ministra zahraničia Johna Kerryho predstavuje „pravidlá a smernice“ chemického odzbrojenia Sýrie, ku ktorého sa vláda prezidenta Baššára al-Asada zaviazala. Stretnutie sa začne o 22:00 SELČ. V prípade schválenie rusko-amerického plánu v OPCW o ňom bude následne rokovať Bezpečnostná rada OSN, ktorá by ho mala prijať vo forme rezolúcie. Ak ju BR OSN chváli, pôjde o prvú rezolúciu BR OSN týkajúcu sa Sýrie od vypuknutia tamojšej krízy v marci 2011.

Moskva či Washington zatiaľ podrobnosti dokumentu nezverejnili, podľa zdrojov agentúry AFP však umožní prijatie sankcií vrátane vojenského zásahu proti režimu al-Asada, ak nebude plniť plán chemického odzbrojenia. Súčasťou rezolúcie by pritom nemala byť žiadna odveta za chemický útok pri Damasku z 21. augusta, ktorý Západ pripisuje al-Asadovi.

Experti OPCW momentálne analyzujú dokumenty, ktoré Sýria predložila o svojich chemických zbraniach. Na základe zistení majú vypracovať časový plán ich postupnej likvidácie, ktorá by sa mala ukončiť do konca budúceho roku.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Sýria #OSN #chemické zbrane