Militanti z aš-Šabábu hrozia ďalšími útokmi

Somálska militantná skupina aš-Šabáb, ktorá sa hlási k útoku na obchodné centrum Westgate v Nairobi, pohrozila v piatok ďalšími útokmi proti cieľom v Keni.

27.09.2013 14:59
Somálsko Foto:
Príslušníci militantného zoskupenia aš-Šabáb.
debata (2)

Vo vyhlásení zverejnenom na sieti Twitter skupina uviedla, že útok na luxusné obchodné stredisko „bol len premiérou prvého dejstva“. Podľa islamistickej skupiny spriaznenej s al-Kájdou bol víkendový útok pomstou za intervenciu Kene v Somálsku, kde bojuje proti medzinárodne uznávanej vláde. Aš-Šabáb sa vo štvrtok prihlásila aj k ďalšiemu útoku na policajnú stanicu pri hraniciach so Somálskom, pri ktorom zahynuli dvaja policajti.

Rukojemnícka dráma, ktorá sa po vyše 80 hodinách skončila v utorok, si vyžiadala smrť 61 civilistov a šiestich príslušníkov bezpečnostných síl. Skoro 200 ľudí utrpelo zranenia rôzneho rozsahu. Ďalších 61 osôb je stále nezvestných a vyšetrovacie tímy z Kene, USA, Británie, Izraela, Nemecka, Kanady a Interpolu po nich pátrajú v troskách zničenej budovy obchodného centra. V celej Keni sa v piatok končí trojdňový smútok, ktorý vyhlásila vláda.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristi #keňa #aš-Šabáb #militanti