Obama telefonoval s iránskym prezidentom Rúháním

Americký prezident Barack Obama oznámil, že v piatok hovoril telefonicky s iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním. Išlo o prvý priamy rozhovor prezidentov oboch krajín od iránskej islamskej revolúcie z roku 1979.

27.09.2013 22:28
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (5)

Témou ich konverzácie bolo riešenie dlhotrvajúceho sporu okolo iránskeho jadrového programu. Západné spoločenstvo sa domnieva, že sa Teherán snaží vyvinúť atómové zbrane.

Obama podľa agentúry Reuters verí, že sa im podarí nájsť riešenie. Obaja prezidenti poverili vyjednávacie tímy, aby konali rýchlo.

Irán sa usiluje o zrušenie medzinárodných sankcií, ktoré ochromujú jeho ekonomiku. Svetové spoločenstvo ich naň uvalilo za spor okolo obohacovania uránu, v ktorom Irán nechce ustúpiť.

Rúhání sľúbil, že bude voči svetu otvorenejší než jeho predchodcovia, a spor chce vyriešiť do pol roka. Obama povedal, že sankcie budú môcť byť zrušené na základe overiteľných a preukázateľných činov zo strany Iránu.

Rúhání sa vraj na záver rozlúčil anglicky „have a nice day“ (majte sa pekne), na čo Obama pohotovo odpovedal „chodá háfez“ (dovidenia).

S Teheránom rokuje už niekoľko rokov o technických otázkach jeho jadrového programu Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu, o diplomatických aspektoch potom šesť veľmocí – USA, Rusko, Británia, Francúzsko, Čína a Nemecko.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Rúhání