Belehrad nakoniec nebude svedkom Gay Pride

Srbské hlavné mesto Belehrad nebude v sobotu svedkom prvého pochodu Gay Pride od roku 2010, ktorý sa skončil násilnosťami. Zrušenie pochodu a všetkých akcií s ním súvisiacich v piatok večer potvrdila komisia na čele s vicepremiérom Aleksandarom Vučičom.

28.09.2013 10:01
debata (4)

Dôvodom nepovolenia je bezpečnosť v hlavnom meste, kde sa chceli zhromaždiť aj radikálne organizácie. Za konanie pochodu napriek hrozbám hlasoval iba srbský minister pre európsku integráciu Branko Ružič a hlavná srbská vyjednávačka s EÚ Tanja Misčevičová, píše portál Balkan Insight.

V posledných dvoch rokoch srbské úrady pochod zakázali tesne pred jeho začatím, pretože podľa nich bezpečnostné riziko bolo veľmi vysoké. Podľa zákona tak však musia úrady urobiť 24 hodín pred začatím podujatia. V roku 2010 na pokojný pochod ľudí inej sexuálnej orientácie zaútočili extrémisti. Výsledkom bolo 150 zranených, väčšinou policajtov, a škody vo výške viac ako milión eur.

Srbsko stále zostáva konzervatívnou krajinou vo veci postoja k homosexuálnym osobám. Silný vplyv navyše má pravoslávna cirkev. Tá odmieta pripustiť uznanie homosexuálnych sobášov a úrady neuznávajú ani registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Dianie v balkánskej krajine pozorne sleduje aj EÚ, ktorej členom sa Srbi chcú stať. Brusel násilie a intoleranciu voči menšinám tvrdo odmieta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Gay Pride #gay #Belehrad